Poëzieweek : Dag 7

Het gedicht ‘Funeral blues’ is zonder twijfel het beroemdste gedicht van W.H. Auden, met dank aan de film “Four weddings and a funeral”, een romantische tragikomedie uit 1994 van Mike Newell. Twee hoogtepunten in de film, de inzegening van het tweede huwelijk door Rowan Atkinson (hilarisch) en Auden’s gedicht voorgedragen door Matthew (John Hannah) op de begrafenis van zijn verborgen minnaar Gareth (Simon Callow). Reeds bij de eerste woorden ‘Stop all the clocks’ leken de wijzers inderdaad even te aarzelen, de tijd schrok, de ademhaling stokte, die eerste kennismaking met het werk van Auden ging nooit voorbij.  Om mijn eerste honger te stillen, kocht ik ‘Tell me the truth about love : ten poems’.  Ondertussen staat zijn verzameld werk in de kast.  Zelden een IKEA kast zo snel in waarde zien stijgen.

De eerste versie van het gedicht, gepubliceerd in 1936, maakte aanvankelijk deel uit van ‘The Ascent of F6’, een toneelstuk in verzen van Auden en Christopher Isherwood. Het was een satirisch rouwgedicht voor een politiek leider. De tweede versie van ’38, de versie die wij met z’n allen kennen, wijkt sterk af. Enkel de eerste twee strofes (stanzas) zijn in beide versies gelijk.

Eind jaren ’30 was Auden goed bevriend met Benjamin Britten. Hij schreef het libretto voor de opera “Paul Bunyan” , en Britten zette 4 gedichten – de zogenaamde ‘Cabaret songs’ voor piano en stem – op muziek : ‘Tell me the truth about love’, ‘Johnny’, ‘Calypso’ en ‘Funeral blues’.

Perhaps you will forgive me, if I turn from my own feelings to the words of another splendid bugger, W.H. Auden

Ik denk dat de combinatie gedichten-film-muziek een blijvend plekje heeft veroverd in deze blog. Toch?

Dus tot

(as)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.