Poëzieweek : Dag 6

John Huston – bekend van films als The treasure of the Sierra Madre, The Misfits, The African Queen – regisseert, zittend in zijn rolstoel met zuurstofbuisjes in zijn neus, zijn laatste film ‘The Dead’ (1987). Dochter Anjelica Huston speelt de hoofdrol en zoon Tony Huston schreef het scenario, een adaptatie van het laatste kortverhaal uit de bundel ‘Dubliners’ (1914) van James Joyce. De film is een zeer getrouwe weergave van Joyce’s verhaal : Het is 6 januari 1904, de twee oude vrijsters Kate en Julia Morkan nodigen samen met hun ongetrouwd nichtje Mary Jane traditiegetrouw elk jaar vrienden, kennissen en familieleden uit voor een feestje. Er wordt getafeld, gedanst, gespeecht en muziek gespeeld.

Het enige verschil tussen film en kortverhaal is het toevoegen van het personage Mr. Grace die het oude Ierse gedicht ‘Donal Og’ (Young Donal) uit de achtste eeuw, oorspronkelijk geschreven in de oude Keltische taal Gaelic, voordraagt. Eind 19de eeuw wordt het – met veel eerbied voor de oorspronkelijke tekst – vertaald door Lady Gregory. Zonder te willen verdwalen in details, check even de openingszin. In het juistere/betere Engels zou er staan : ‘The dog cried out to you late last night‘. De vertaling van Lady Gregory is : ‘It is late last night the dog was speaking of you’, door ‘It is’ in de tegenwoordige tijd te zetten en de rest van de zin in de verleden tijd, plaatst ze een herinnering in het ‘nu’.

Klik hier voor de tekst. Zelf schrijf ik het over op een vergeeld blad dat vroeger dienst deed als schutblad in een oude encyclopedie. Ik vouw het dubbel en leg het in een lade, op een kast of in een boek, zodat ik het later onverwachts terugvind. Alzo zwerven er steeds tientallen gedichten door mijn huis. Het is altijd een fijn weerzien.

Tot morgen

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.