Zonder wrijving geen glans

100 jaar jazz en ik heb voor deze gelegenheid het perfecte filmfragment. 14 minuten en 25 seconden duurt de slotscène uit Whiplash. Helaas kunnen wij u hiervan slechts een kleine 5 minuten laten zien. Wil je de hele scène zien, of – beter nog – de hele film, dan leen je die natuurlijk in de bib!

Damien Chazelle, regisseur van o. a. Lala Land, heeft met Whiplash een film gemaakt om duimen en vingers van af te likken, je komt zelfs in de verleiding om dat te doen bij degene die naast je zit (niet doen, dat bespaart je een hoop problemen!). Het script heeft eerst op een Black List gestaan, maar daarna is er een succesvolle kortfilm van gemaakt en dat trok uiteindelijk de twijfelende producenten over de streep. Het gegeven is simpel: ambitieuze leerling drum (Miles Teller) wordt afgebeuld door zijn maniakale muziekleraar (J.K. Simmons). Chazelle zelf had op High School ook aspiraties om jazzdrummer te worden én hij had een ‘intense’ leraar. Het verhaal zit dus sowieso dicht op zijn huid, alleen drijft hij dat in de film tot het uiterste.  De opoffering, de drang, de eisen, het machtsspel, … het  gaat allemaal ver over die onzichtbare grens van het toelaatbare. Heel erg fascinerend, het grijpt je echt bij de keel en laat je niet meer los.

De drumsolo in de slotscène vat het allemaal samen. Wie zei dat ook alweer: “zonder wrijving geen glans”?  Zet dus je zonnebril op, want het glanst helderder dan jouw grootmoeders koper ooit heeft gedaan. De jazzstandard ‘Caravan’, de eerste latin jazz-song, is oorspronkelijk een compositie uit 1936 van trombonist Juan Tizol en bigbandleider, componist en pianist Duke Ellington. Eén van de fundamenten waar 100 jaar jazz op steunt. Of je nu een jazzliefhebber bent of niet, doet niet ter zake, dit is cinema op zijn best. En de montage, o man, de montage is virtuoos, zinderend,  adembenemend, d-u-i-z-e-l-i-n-g-w-e-k-k-e-n-d.  I kid you not.

En dan dit nog, ik verzin het niet, je kunt zo nodig hier gaan fact checken (scroll naar rubriek Trivia!): Frank Zappa heeft ooit gezegd: “Ik wil ‘Caravan’ horen met een drumsolo.”

Nou Frankie, uw wens is verhoord, maar als er een hemel bestaat ben je allang op de hoogte.

Heb je de film nog niet gezien, zet dan de wereld om je heen even on hold.  Negeer iedereen voor de komende 102 minuten, sjot hond, kat of (aangetrouwd?) familielid uit uw favoriete zetel en ________________. Ja heerlijk toch. Je neemt je voor om dit vaker te doen.

(as)

Klik HIER voor onze Duke Ellington BIBLINK!

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.