Festivalitis 2017: de zware metalen

Ah Graspop. Hoogmis der zware metalen, bedevaartsoort van de metalman en –vrouw. Het is weer bijna zover en ik ben er klaar voor! Echt helemaal hè, en wel hierom:

Metal, het kruipt in je lijf en je geraakt er nooit meer vanaf. Bij mij is het begonnen met ‘Rage Against the Machine’ van – yep – Rage Against the Machine – nog geen echte metal, maar het zaadje is toen toch geplant. Ik was 13 of 14 en ik moest zo nodig een beetje rebelleren, vermoedelijk als tegenwicht voor het brave uniform dat ik op school (De ‘Blauw Nonnen’ – de naam zegt al genoeg) moest dragen. Ik was echt helemaal zot van RATM en kende alle teksten uit mijn hoofd, dankzij vriendin Nathalie die alles netjes had uitgetypt. En wij maar meebrullen en boos wezen. Heerlijk! Sindsdien heb ik al zooooo veel fijne metal ontdekt…

Graspop is ieder jaar weer thuiskomen. Ik ga natuurlijk wel naar andere festivals, maar Graspop, dat is toch iets speciaals. Twee weken geleden ben ik voor de eerste keer naar Extrema Outdoor geweest en dat was echt zeer plezant. Af en toe moeten de beentjes losgegooid worden. Als dat dan kan in zo’n prachtige setting als die van de Plas in Houthalen-Helchteren én Stephan Bodzin staat op de affiche, dan ben ik graag van de partij. Maar dat is toch niet hetzelfde. Appelen en peren, ik weet het. Op Graspop is iedereen familie. Eén grote in ’t zwart geklede familie. Dat klinkt heel cliché, maar ’t is echt zo. Iedereen is supervriendelijk en als vrouw word je al helemaal in de watten gelegd. Dat laat ik me natuurlijk fijn welgevallen.

Het wordt mooi weer! Check buienradar. Zeer belangrijk. Muziek luisteren en pintjes drinken kan heel (!) vermoeiend zijn en dus moet men af en toe eens liggen. Dat hoort erbij. Vorig jaar heb ik zowat 3 dagen rechtgestaan. In de modder, in de regen. Allemaal goed en wel, maar teveel is teveel. Alle festivals zijn leuker als de zon ook op de affiche staat. Als headliner graag.

Ik ben dit jaar zéér goed voorbereid, al zeg ik het zelf. De oordoppen liggen klaar, de Graspop-app staat al enige tijd op de slimme telefoon (het hele tijdschema uit het blote hoofd leren is niet aan te raden!), de bands zijn gecheckt en het te volgen parcours is uitgestippeld. Ieder jaar weer zijn er mensen die op Youtube afspeellijsten maken van alle bands die op Graspop komen. Dit jaar heb ik er zelfs eentje gevonden (Dankuwel Tiofignot!) met ALLE 104 BANDS IN ALFABETISCHE VOLGORDE. Voor iemand met neurotische trekjes is dat de hemel.

GOOOOJIIIIRAAAAA! Zo één van die bands waarvan ik de nummers graag meebrul. Zeer strak, complex genoeg om interessant te blijven, maar ook bij momenten zo melodisch dat je kan meezingen (zelfs zoonlief van 6!). En hun teksten gaan ergens over, mooi meegenomen. En frontman Joe Duplantier is niet mis. Ook mooi meegenomen. Hun laatste plaat ‘Magma’ is overal met lof overladen – terecht – en stond ook in mijn top 3 van 2016, maar beluister zeker ook vorige worp ‘l’Enfant Sauvage’, die is zo mogelijk nog beter, en doorbraakplaat ‘From Mars to Sirius’ uit 2005. Hun passage in de AB  op 20 maart van dit jaar was al onvergetelijk, dus ik ben benieuwd.

Behalve Gojira ook zeker deze bands al op mijn parcours: Cavalera (ze spelen ‘Roots’ integraal, de perfecte soundtrack om de zomer op gang te trappen), Ministry (frontman Al Jourgensen is toch niet dood), Deep Purple (daar is alles ooit mee begonnen, dus die moet je gewoon gezien hebben), Red Fang (met laatste plaat ‘Only Ghosts’ overtreffen ze zichzelf), Evil Invaders (Limburg boven), Monster Magnet (Spacelord Motherfucker!) en Mastodon (ik geef ze nog een kans, hoewel het sinds ‘the Hunter’ toch enigszins bergaf gaat, naar mijn bescheiden mening). En nee, Rammstein gaan we niet kijken.

Slechts één heel groot probleem: Ministry en Monster Magnet spelen op hetzelfde moment! F***!

Een selectie zware metalen vind je natuurlijk in de bib zelf en in onze GRASPOP BIBLINK!

(sh)

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.