The sound of movies

Tussen alle festivals door is het ook fijn om eens af en toe in de zetel te zitten met de beentjes omhoog. Liefst met een fijne film. Om toch een beetje in festivalsfeer te blijven, schotelen we u hier onze top 10 muziekfilms voor. Voor het geval u om inspiratie verlegen zit én omdat u ze eigenlijk echt wel moet zien!

Wie onze blog volgt, heeft hier al eerder gelezen waarom je WHIPLASH van Damien Chazelle zeker moet kijken. Een film die nog heel lang blijft nazinderen.

Toen THIS IS SPINAL TAP in 1984 uitkwam liepen de mensen er niet meteen warm voor. Vreemd. Ondertussen heeft de film zowat een cultstatus gekregen, zeker omdat de vorm nadien vaker gebruikt is: het lijkt een documentaire, maar het is eigenlijk een fictief verhaal, boordevol rockclichés, over een band die op tour gaat. Een leuke manier om het één en ander aan de kaak te stellen. Gewoon hilarisch!

De prachtig vormgegeven film AMADEUS uit 1984 schetst Mozart op zijn hoogtepunt – verwaand en irritant als hij is – én de wrok en verbittering van zijn tegenpool Salieri. De muziek verhoogt de sfeer en intensiteit van de film en zelfs als je helemaal niet houdt van klassieke muziek, word je helemaal ondergedompeld. Een prachtig samenspel tussen beeld en geluid, van de hand van Milos Forman. Dat de film 3 uur duurt, neem je er met plezier bij.

Johnny Cash. Een legende. En een man over wiens leven heel veel te vertellen valt. James Mangold maakte er een geweldige film van: WALK THE LINE. Natuurlijk heel veel muziek in de film, fantastisch gebracht door Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon.

Na de plotse dood van Chris Cornell onlangs is Eddie Vedder zowat het laatst overgebleven icoon van de beruchte Seattle Scene waartoe ook Kurt Cobain en Layne Staley (Alice in Chains) behoorden. En maar goed dat hij er nog is want zijn optreden in de Lotto Arena vorige week  was magisch, evenals de muziek die hij schreef voor INTO THE WILD (geregisseerd door Sean Penn). Shame on you als je de film nog niet gezien hebt, jawel. Foei!

Geef maar toe, u kan – net als ik – ook zowat alle liedjes uit THE SOUND OF MUSIC meezingen – ook al gaat het bij ‘Edelweiss’ enigszins mis. Dat is niet erg, helemaal niet. Het is een echte klassieker en u heeft ‘m waarschijnlijk al 7 keer gezien, maar zet ‘m toch nog maar eens op – bij voorkeur omringd door uw kinderen en/of kleinkinderen, alleen al uit nostalgische overwegingen.

Een mooie, maar ook realistische rockbiografie maken is niet voor iedereen weggelegd. Wel voor Anton Corbijn, die met CONTROL een beklijvende film maakte over het – veel te korte! – leven van Joy Division-frontman Ian Curtis. Corbijn kende de band al als fotograaf en kon mede daardoor perfect de tijdgeest van toen vangen.

I’M NOT THERE gaat over Bob Dylan, maar dan wel op een zeer creatieve manier. In de film is er namelijk niet één Bob Dylan, maar wel zes! Geen chronologisch verhaal, maar een verzameling fragmentarische scènes met daarin de verschillende persoonlijkheden van de beroemde muzikant: de verafgode muzikant, de tekstschrijver, de getrouwde vader, … De film bevat uiteraard heel wat muziek van Bob Dylan. Moet je gezien hebben, al was het maar ter voorbereiding van de Dylansessie in de bib op 30 maart 2018. Into Dylan? Noteer deze datum dan alvast in je agenda.

De Engelse regisseur Michael Winterbottom verraste in 2002 iedereen met 24 HOUR PARTY PEOPLE, een vrolijke portret van de muziekscene in Manchester. Van eind jaren 70 tot begin jaren 90 had je daar, onder invloed van de punkbeweging, een heel bloeiende scene met nachtclub The Haçienda als dé place to be. Bands als New Order, Happy Mondays, Joy Division en de Buzzcocks werden daar groot.

ASCENSEUR POUR L’ECHAFAUD (Lift naar het schavot) was de eerste speelfilm van de bekende Franse regisseur Louis Malle. De film is een echt meesterwerk en betekende de doorbraak voor actrice Jeanne Moreau. Hij zorgde er ook voor dat jazzcomponist Miles Davis, die de soundtrack schreef, in één klap beroemd werd in Europa. Davis keek naar de beelden van de film en nam alle muziek in één nacht op, zonder verdere voorbereiding,  voor het grootste deel improviserend op basis van enkele thema’s. Zeer straf.

Meer inspiratie vind je in onze MUZIEKFILM BIBLINK.

(sh)

 

 

 

 

 

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.