Orfeo – Stephen Fry – Helden

“Orfeo was de Mozart, de Cole Porter, de Shakespeare, de Lennon en McCartney, de Adele, Prince, Luciano Pavarotti, Lady Gaga en Kendrick Lamar van de oudheid.  Zijn gouden stem en het getokkel op zijn lier betoverden zijn tijdgenoten, temden wilde dieren en deden rivieren hun loop verleggen enkel om hem te horen.”  Stephen Fry is weer heerlijk op dreef in “Helden“, het vervolg op het succesvolle “Mythos”.

Orfeo & Euridice, ben je het verhaal een beetje vergeten?  Zet je in een halve cirkel om me heen en luister. Orfeo & Euridice zijn smoor op elkaar, maar wanneer E. op een middag wegvlucht van de opdringerige Aristaios, valt ze in een sloot en wordt gebeten door een giftige adder.  E. sterft en de ontroostbare Orfeo weigert nog te zingen. Enkel de levende aanwezigheid van zijn echtgenote zou hem kunnen bewegen de lier weer ter hand te nemen.  Ondanks het feit dat niemand  ooit is doorgedrongen tot de onderwereld én teruggekeerd is met een dode ziel, is het precies dat wat Apollo hem aanraadt te doen.  Orfeo beschikt immers over een kracht die niemand heeft, de ‘kracht van de muziek‘, en als iemand de harten van Hades – heerser van de onderwereld – en zijn gemalin Persefone kan laten laten smelten, is hij het wel, aldus Apollo.  Orfeo slaagt in zijn missie, maar Hades – gierig om elke zieltje – eist dat Euridice tijdens de tocht naar de bovenwereld tien passen achter Orfeo blijft en dat, als hij omkijkt, zij voor altijd in de onderwereld zal verblijven.  Hoe korter bij de uitgang, hoe meer Orfeo zijn stap versneld, Euridice kan hem nauwelijks bijhouden. Als hij zich uiteindelijk omdraait is ze nog te ver achter hem, nog in de schaduw, nog in het rijk van de doden. “Eén ogenblik keken haar ogen vol afschuw en angst in die van hem.  Toen stierf het licht in haar en werd ze weer de duisternis in getrokken“.  Een Shakespeariaans drama in de Griekse oudheid.

Monteverdi gebruikte dit  verhaal voor de eerste opera ooit.  C. W. Gluck componeerde zo’n honderdvijftig jaar later zijn “Orfeo ed Euridice” met o.a. deze aria.

Wat mij betreft heet de hedendaagse Orfeo simpelweg Jaroussky.

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.