Het lelijke stoute broertje van de Belpop

December nadert met rasse schreden – twee bebaarde en roodgemutste heren in het kielzog – en dus kijken we traditiegetrouw weer uit naar de Belpop top 100 van Radio 1. De afgelopen weken hebben de luisteraars  voor hun 100 favoriete liedjes door Belgische artiesten kunnen stemmen en zaterdag worden de winnaars integraal uitgezonden. Heerlijk om te horen welke tijdloze nummers, gaande van rock, pop, chanson tot kleinkunst allemaal ‘geboren’ zijn uit de Vlaamse klei.

Ik weet dat het de BelPOP top 100 is en dat het dus logisch is dat liefhebbers van de hardere gitaren/metalen wat op hun honger blijven zitten, maar toch wil ik hier even een lans breken voor het lelijke, stoute broertje van de Belpop: de Bel-metal, Bel-loud, Bel-noise of hoe we het kind ook willen noemen.

Vraag een gemiddelde muziekliefhebber om enkele Belgische metalbands op te noemen en hij of zij zal Channel Zero (en in het beste geval ook nog Amenra, Steak Number Eight en Fleddy Melculy) kennen. En dat is jammer, want er zijn weinig landen die wat de hardere muziek betreft zo floreren als het onze.

Hoog tijd dus voor een ode aan de Belgische metal. Dat vonden ze bij Red Bull Music ook en dat resulteerde in de fijne documentaire ‘Hooked on Belgian metal‘, een mooi visitekaartje van wat ons land metaalsgewijs te bieden had en heeft en een fijne inkijk in de beginjaren van Graspop en de Biebob in Vosselaar, nog steeds het Walhalla voor de metalliefhebber.
Je krijgt geweldige archiefbeelden afgewisseld met korte interviews met metalhelden van vroeger en nu: van pioniers als Acid, Killer en Ostrogoth (James Hetfield is fan!) over vernieuwers als Cyclone, Channel Zero en Congress tot ‘nieuwe’ bands als Evil Invaders, Steak Number Eight en Amenra nu. Verplichte kost als je je vaderlandse muziekgeschiedenis wil kennen!

Metal valt niet meer te vatten in een paar woorden. Het is voor iedereen. Van oude gasten met vijf grijze haren en vesten vol patches, tot de hippe vogels van nu. Die staan zij aan zij naar bands te kijken. Die liefhebbende community achter de ruige klap, dat vind ik schoon.” (Colin H. Van Eeckhout, Amenra)

(sh)

1 reactie

  1. Dank voor de tip. Ga de docu zeker eens bekijken. Genk is altijd ook een ‘hardrockstad’ geweest, denken we maar aan Westfalen, Lions Pride, Black Widow,… Amenra is heel straf.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.