Sofia G. in ‘The Gallery’

Op het einde van de zomer was ik voor een etentje uitgenodigd bij het kunstenaarskoppel Jozef Constant – Jef voor familie en vrienden – en Mariek Vanbuel. Een tijdje terug had Mariek me al verteld dat ze een piano had aangeschaft, maar toen ik de woonkamer binnenstapte en die prachtige zwarte vleugel daadwerkelijk zag staan, maakte me dat instant blij. Terwijl ze een stukje Bach speelde, wierp ik een nieuwsgierige blik op een stapeltje partituren en ontwarde de naam Sofia Gubaidulina. Een rariteit, geloof me. Tien dagen geleden op de vernissage van hun tentoonstelling, zag ik een prachtig werk met de titel ‘Sofia G.’ en wederom werd ik blij.

Zo’n 20 jaar geleden deed ik de aankoop klassieke muziek voor de bib van Houthalen. Jong en hongerig als ik was, wou ik alles beluisteren, vanalles ontdekken. Twee cd’s van de eerste levering heb ik na beluistering onmiddellijk zelf aangeschaft. De “Choral works” van Leos Janacek en “Jetzt immer Schnee – Perception” van Sofia Gubaidulina. Twee uitgaves van Philips, tweemaal Reinbert De Leeuw als dirigent en tweemaal ging er een wereld voor mij open. Met de beginwoorden “Ty maya tishyna” (vert.: ‘over jou spreek ik’) opende Sofia G. – voor mij – de poorten naar hedendaags klassiek.

Is het moeilijke muziek? Is autorijden moeilijk? De juiste vraag is: ben je bereid het te leren? Natuurlijk kan je de rest van je leven op een fiets rijden en een liedje van 4 minuten alternatief vinden als het refrein 3 maten later komt dan de hele familie had voorspeld.  Niet dat daar iets verkeerd mee is, alleen heb ik liever de keuze. Dan eens met de fiets, dan met de auto, dan eens meebrullen met een popsong en me een andere keer laten meevoeren op een bevreemdende muzikale tocht. Kijk in ieder geval naar onderstaande documentaire. Fascinerende dame, die Sofia G., fascinerende dame.

Ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat ik niet veel zieltjes zal winnen voor de muziek van Sofia Gubaidulina. Als alternatief stel ik voor dat we massaal afzakken naar “The Gallery” en niet alleen omdat Genkenaren in Genk tentoonstellen, maar vooral omdat het kwalitatief hoogstaand werk is.

(as)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.