360 Istanbul : blik op Griekenland

Het festival 360 Istanbul kijkt verder dan Turkije. Dat kon u al lezen in ons artikel over Claron McFadden en de voorstelling Nachtschade : Aubergine. Waar kunnen we dan – ondanks de woelige geschiedenis tussen beide landen – beter beginnen dan in Griekenland? We gingen te rade bij Efgenia Karampatakis, chef van restaurant Orestis en BGG – Bekende Genkse Griekse.

Efgenia: De Grieken leven in een samenleving waar cultuur, theater en muziek een must zijn, dat was al bij de Oude Grieken zo. De rode draad is vaak de Kerk en het geloof en heel wat culturele tradities en gewoonten vinden hier ook hun oorsprong. De Griekse cultuur is in ieder geval het ontdekken waard. Schuif mee aan tafel bij een Grieks gezin en je wordt omarmt als familie! In mijn boek zeg ik dat ook: samenhorigheid, gastvrijheid, elkaar liefhebben en samen genieten, dat zit diep geworteld in onze traditie. En als we een bouzouki uithalen is het gegarandeerd FEEST!

Intro: De Griekse literatuur had al vroeg een rijke traditie. We hebben allemaal wel al eens gehoord van de Ilias en de Odyssee, twee bekende Griekse epen, maar ik neem aan dat jij andere dingen leest?

Efgenia: Ik lees graag gedichten van Odysseas Elytis, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn bekendste werk ‘Axion esti’ (vert.: Het is waardig) is een prachtig gedicht dat gaat over Griekenland en begint met het scheppingsverhaal (Genesis). Mikis Theodorakis heeft er muziek bij gemaakt, heel erg mooi!

Nikos Kazantzakis is zeker ook een aanrader. Het is één van de belangrijkste Griekse schrijvers uit de 20ste eeuw. Al eens het boek Leven en wandel van Zorbas de Griek gelezen? Het verhaal gaat over een Griek die de lezer aanmoedigt om hart en geest te openen voor de oneindig grote en mooie wereld. Puur Grieks! Heel mooi verfilmd ook als ‘Zorba The Greek’, met Anthony Quinn en Irene Papas in de hoofdrollen.

Intro: ‘Zorba The Greek’ kennen we, een echte klassieker. Zijn er andere – misschien recentere – Griekse pareltjes die we dringend moeten ontdekken?

Efgenia: ‘Poulitiki Kouzina’ is heel mooi. De titel van de film betekent ‘Keuken van Constantinopel’ en verwijst naar de uitzonderlijke culinaire gaven die worden toegeschreven aan de Grieken die in Istanbul woonden. Omdat ik zelf chef ben, sprak het verhaal mij natuurlijk meteen aan, maar het gaat over meer dan koken alleen. Het is echt wel één van de belangrijkste Griekse films van de laatste jaren. Hij speelt zich af in Istanbul in de jaren vijftig en geeft een genuanceerde en melancholische kijk op de moeilijke relatie tussen de Grieken en Turken in de 20ste eeuw.

De films van de jonge Griekse regisseur Yorgos Lanthimos vind ik ook heel erg de moeite. Ze schetsen allemaal een wat bevreemdende wereld en zetten je aan het denken, zeker ‘The lobster’, en ‘Dogtooth’. Hij heeft ondertussen ook al wat prijzen in de wacht gesleept met zijn films, dus zeker kijken!

Intro: Je noemde net al Mikis Theodorakis. Je kan, als je aan Griekse muziek denkt, niet om hem heen. Of toch?

Efgenia: Wat Griekse muziek betreft blijft Mikis Theodorakis mijn grote favoriet, hoewel mijn lievelingsalbum niet van hem is – dat is Odes, van Vangelis en Irene Papas. Iedere keer als ik het hoor ben ik weer overdonderd. Ik luister ook graag naar Vassilis Saleas. Hij is een vriend van mij, maar vooral ook een geweldig klarinettist. Hij werkte al samen met Theodorakis en Vangelis, toch niet van de minsten. En ik zou het nog bijna vergeten, maar de Rebetika, de traditionele volksmuziek uit Griekenland – je hoort deze muziek ook in zowat ieder Grieks restaurant – is zo veel meer dan je zou denken.  Portugese Fado is hier bij ons misschien bekender als ‘kunstvorm’, maar Rebetika is minstens even mooi…

Het festival 360 Istanbul loopt nog tot eind deze week. U kan vrijdag nog naar een stevig optreden van Mogollar. Zaterdag sluiten we het festival af met een gezellige Fasil avond.  Voor beide avonden zijn er nog tickets te krijgen, als u snel bent…

(sh)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.