360 Istanbul : Claron McFadden

Ze treedt wereldwijd op, heeft gewerkt met dirigenten als René Jacobs, Marc Minkowski, Fabio Biondi en John Eliot Gardiner.  Op internationale festivals is ze een graag geziene gast en sinds enkele jaren is ze huisartieste bij Muziektheater Transparant. Amper 2 weken geleden zag ik haar nog op het podium in C-mine samen met ras acteur Josse De Pauw, top auteur Arnon Grunberg en de eigenzinnige pianist/componist Kris Defoort  in het stuk “De mensheid” door LOD Muziektheater & KVS.  De dame waarover ik het wil hebben is de exquise, immer positieve energie uitstralende sopraan Claron McFadden.

Als je na het zien van bovenstaande Tedx Talk muzikaal opgewonden geraakt bij het vooruitzicht dat  ze binnenkort in het kader van 360 Istanbul op 3/11 in C-mine te bewonderen is, is dat volkomen begrijpelijk.  Indien niet, ben je dringend toe aan een griepspuit.

A versatile singer’ staat op haar website.  Checken? Ik weet wel beter, maar voor zij die twijfelen :  ze zingt Monteverdi, Bach, Purcell, Mozart,  ook  hedendaagse componisten zoals Birthwistle, Andriessen, Jorg Widman en Nicolas Lens staan op haar CD releases.  Dat ze zich ook thuis voelt in de jazz hoor en zie je hieronder.

Nachtschade : aubergine

De voorstelling bestaat enerzijds uit de documentaire video van Lisa Tahon, waarin ze mensen aan het woord laat uit het Middellandse zeegebied  die verbonden zijn met hun muziek, hun land én met de eetgewoontes van het land.  Anderzijds, en daar is het mij om te doen, het optreden van een groep muzikanten die – zo hebben ik me laten vertellen – weergaloos goed zijn.  Accordeonist Tuur Florizone is één van de componisten en samen met een cellist, contrabassiste, percussionist, klarinettist en een quanunspeler verleiden ze de luisteraar met indringende klanken en meeslepende melodieën.  Subtiel gieten ze de reis van de aubergine – de groente die alle smaken van andere ingrediënten in zich op neemt – in muzikale vormen en vangen zo de onbekende werelden van Spanje, Griekenland, Turkije, Sicilië en Marokko.  Het bindend middel is Claron McFadden, naast vertelster neemt ze uiteraard de zangpartijen voor haar rekening.  Reisliederen gebracht in een stijl die het midden houdt tussen jazz & gospel, gekruid  met zowel klassieke als oosterse invloeden.

Als het niet het beeld of de live muziek is, laat het dan de overheerlijke auberginehapjes zijn die je overhalen om door deze avond heen te reizen.

(as)

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.