The BBC

Vandaag precies twee jaar geleden moest de wereld plots afscheid nemen van David Bowie. Een donderslag bij heldere hemel was dat, want bijna niemand wist dat hij ziek was en twee dagen eerder, op zijn 69ste verjaardag, schonk hij ons nog zijn nieuwe plaat ‘Blackstar’, zijn afscheidsplaat. De invloed van Bowie op de muziekwereld kan moeilijk overschat worden – daar waren we het al lang over eens – en zelfs nu, twee jaar na zijn dood, blijft zijn nalatenschap overal voelbaar en zichtbaar.

Zo verschijnt deze week de BBC-documentaire ‘David Bowie: The last five years’ op HBO. Door middel van archiefmateriaal en interviews met collega-muzikanten krijg je een fijne inkijk in het leven van Bowie in de periode 2012 – 2016. De focus ligt dus op zijn twee laatste albums – ‘The next Day’ en ‘Blackstar’ – en de musical ‘Lazarus’, maar er zijn leuke uitstapjes naar Bowies vroegere carriere. HBO-abonnees kunnen de documentaire al zien, wij moeten het voorlopig stellen met de trailer en hopen samen met u dat hij binnenkort ook op dvd verschijnt.

Een ander initiatief komt van Duncan Jones, regisseur van o.a. het geweldige ‘Moon’ – met de al even geweldige soundtrack van Clint Mansell! Heeft u de film nog niet gezien, doe dit dan als de wiedeweerga, uw avond is wel besteed. Dit even terzijde.

U weet het misschien niet, maar deze Duncan Jones is ook de zoon van Bowie én sinds kort de trotse oprichter van de BBC – niet de Engelse tegenhanger van onze VRT, maar de Bowie Book Club.

“Because of a building sense of duty to go on the same literary marathon in tribute to dad”, aldus Jones.

Bowie was immers een echt leesbeest. Volgens mensen die het kunnen weten las hij 4 tot 5 boeken per week – wij vermoeden dat Bowie stiekem 34 uren in zijn dag had – en een boekenclub ter zijner ere is dus helemaal niet gek. In 2013 zette Bowie zelf een lijst met zijn 100 favoriete boeken op zijn website. Op deze lijst zowel klassiekers als ‘1984’ van Orwell en ‘The Waste Land’ van T.S. Eliot, maar ook heel wat non-fictie, strips en magazines.

Het idee van Jones is simpel: iedereen die wil, kan meedoen. U krijgt een maand de tijd om het boek te lezen en daarna is er een virtuele bijeenkomst op twitter waar iedereen zijn mening en inzichten over het boek kwijt kan. De Bowie Book Club bijt de spits af met ‘Hawksmoor’ van Peter Akroyd uit 1985, een donkere gothic novel die afwisselend het verhaal vertelt van een 18deeeuws Londens architect met macabere neigingen en een 20ste eeuwse rechercheur. Volgens Duncan Jones een opwarmertje voor het echte werk. Ahum.

Op twitter kan u Duncan Jones en zijn BBC volgen met de hashtag #BowieBookClub en mee discussiëren. Of u begint er op eigen houtje aan. De bib is in ieder geval een uitstekend startpunt!

(sh)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.