Poëzie of zwerfvuil.

Twee handen vol westenwind, een getal, een rouwklacht en een wollig touwtje spits ingedraaid, met wat spuug bevestigd aan wat gisteren een evidentie was.  Drie tedere baritons laten unisono ‘UMWELT’ resoneren, wel drie werst ver. En al gaat dit nergens heen, geweest was ik er graag.

De poëzieweek zonder bijdrage van de Intro? Dacht het niet. We serveren een driegangenmenu, puur om de goesting.

1. Zwerfvuil of poetry in motion, de perceptie ligt in het oog van toeschouwer. 

2. Tweede kerstdag = twee dagen te veel eten en niet al te zuinig zijn met de Nebbiolo. De omstandigheden – onderuitgezakt op de sofa met een geest die scherpte en alertheid miste – waren verre van ideaal om naar het gelauwerde ‘Nomadland’ van Chloé Zhao te kijken.  Bijna ontging mij de essentie van deze prachtige film over verdriet & verlies, over standhouden wanneer je uitgespuwd wordt door een systeem, over het verlangen naar beweging en wortelen (being houseless, not homeless), gefilmd in onherbergzame landschappen. O ja, ik heb de film herbekeken, aanleiding waren deze meer dan vierhonderd jaar oude woorden die een lantaarn ontstaken in mijn hoofd.

3. ‘Dit is een vrouwelijke tekst, gecomponeerd terwijl ik andermans kleren opvouw’: de openingszin van Een geest in de keel van Doireann Ni Ghriofa. Terwijl de eerste pagina’s gedrenkt in moedermelk deinen op het ritme van een kolfmachine, ontvouwt zich een openhartige, fragiele roman/biografie/autobiografie/essay over de zoektocht naar de 18e-eeuwse dichteres Eibhlin Dubh Ni Chonaill en een poging om een van de belangrijkste gedichten in de Ierse literatuur te vertalen.

Onderstaand extraatje vanwege de klank van de Ierse taal, de clip en het gedicht.

(as)

Tip : geen idee of de voorstelling al is uitverkocht, maar zaterdag 05/02/22 om 20.15u komt FC Bergman & Toneelhuis met de voorstelling ‘The sheep song‘ naar C-mine. Iets in mij zegt- noem het een goed gevuld buikgevoel – dat dit wel eens een memorabele avond kan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.