Berichten uit september

Op 1 september zou Willem Frederik Hermans honderd zijn geworden. Het zij je vergeven als je dit niet wist, onvergeeflijk echter is dat zijn literaire nalatenschap nog nauwelijks gelezen word. Aangezien we stilaan beseffen dat Netten meer vorm dan inhoud flixen, komt er terug leesruimte vrij . Tip : ‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans.

Op 21 september in strandbar ‘Surfing Elephant’ in Wenduine. De laatste ondergaande zomerzon van het jaar kleurde de hemel eerst als een authentieke J.M.W. Turner, om het minuten later om te toveren tot een ware Rothko.  Uit eerbied – want de zon dreigde beide grootmeesters te overvleugelen – namen we enkel zwart/wit foto’s. Op de achtergrond schalde een uur lang de Stones door de luidsprekers (mooi woord). Ik dacht aan Charlie Watts, ik dacht aan de keer dat Mick Jagger ‘Waar blijft MIJN drummer?’ door de telefoon lalde.  Ik dacht aan de minzame Charlie die , strak in het pak, een uur later aanbelde, en zei : ‘Ik ben de drummer van de Stones, dus noem mij nooit meer JOUW drummer’ om vervolgens MJ met een welgerichte te vloeren.  Terwijl de zee het strand sart met het eeuwenoude spelletje van ‘ik kom, ik kom niet, ik kom, ik kom niet’, deint mijn voet op het ritme van ‘Living in a ghost town’.  Ik sip aan MIJN Karmeliet (van ’t vat), en heel even is het leven even simpel als mooi.

24 september 1971 is de releasedatum van ‘Electric warrior’ van T. Rex. In datzelfde jaar – een halve eeuw geleden – verschijnt ook : ‘Imagine’ van Lennon, ‘L.A. Woman’ van The Doors, ‘Sticky fingers’ van The Stones, ‘Aqualung’ van Jethro Tull, ‘Blue’ van Joni Mitchell, ‘Hunky Dory’ van Bowie, ‘What’s going on’ van Marvin Gaye, ‘Masters of reality’ van Black Sabbath, ‘IV’ van Led Zeppelin, ‘Tapestry’ van Carole King, ‘Meddle’ van Pink Floyd, ‘Maggot brain’ van Funkadelic, ‘Pearl’ van Janis Joplin . . . De seventies gingen furieus van start. Check in de nabije toekomst onze website, wij koesteren plannen omtrent het gouden muzikale decennium.

Op 30 september in De Reede, een klein, mooi ingericht museum uitsluitend gewijd aan grafiek. Nog tot 24/10 loopt er een tijdelijke tentoonstelling met het grafisch werk van Paula Rego. Absolute aanrader. Wil je meteen meer, klik hier. Wil je nog meer, ook dat kan. De grote overzichtstentoonstelling die nu nog in de Tate Britain loopt, verhuist vanaf 27 november t/m 20 maart 2022 naar het kunstmuseum Den Haag.

We leggen een bus in naar Den Haag, monsteren een bevlogen kunstgids die ons tijdens de rit- de ene keer lichtvoetig, de andere keer bezwerend – de wereld van Paula Rego in katapulteert. We serveren gekoelde prosecco en de met faux gras gevulde toastjes slaan geen mond over. Iemand heft een kampvuurlied aan, maar die kegelen we er bij de eerst volgende parking meteen uit. De onschuld van dagdromen smaakt naar een aardbeienijsje.

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.