Zomereditie (2) : Eilanden

Zij zit in de gele sofa en leest ‘Ik ben een eiland’ van Tamsin Calidas, een hedendaags verhaal over het harde leven op een eiland op de binnen Hebriden. Om de twee hoofdstukken tuurt ze over het boek heen, zegt “Goed boek, moet je lezen” en duikt vervolgens weer weg. Hij zit in de blauwe sofa en leest ‘De onzichtbaren’ van Roy Jacobsen, over het harde leven op een eiland in het noorden van Noorwegen begin 20ste eeuw. Om de drie hoofdstukken tuurt hij over het boek heen, zegt “Goed boek, moet je lezen” om vervolgens terug op het eiland te landen.

Beiden denken terug aan het hoog in Highlands gelegen Handa Island, het laatste eiland dat ze bezochten. Op het eiland – een belangrijke broedplaats voor tienduizenden vogels – wanen ze zich David Attenborough en bij het zien van de eerste puffin (papegaaiduiker) maakt hun hart een sprongetje, een salto, een zwierige zwaai over de brug met ongelijke leggers.

Bestaat er zoiets als eilandenmuziek ? Ik betwijfel het, maar oordeel vooral zelf. Barbara Furtuna bestaat uit vier mannen die polyfone Corsicaanse muziek brengen. Het repertoire bestaat uit traditionele religieuze en wereldlijke liederen, eigen composities en arrangementen van oude zangen. Mooie, pure, authentiek klinkende stemmen. Let op de choreografie van de handen, als je hoofden afdekt, lijkt het de linker- en rechterhand van één persoon te zijn met een lichtjes bevreemdende motoriek.

“My romantic gene is dominant / and it hungers for union / universal intimancy / all embracing / May I, can I, or have I too often craved miracles ?”

‘Biophilia’ is veel meer dan enkel een cd. De IJslandse Bjork gaat met een rusteloze nieuwsgierigheid op ontdekking en bouwt een brug tussen natuur, technologie en muziek. Ze creëert nieuwe manieren om muziek te noteren, gaat op zoek om op een intuïtieve wijze muziek te maken en gaat aan de slag met nieuw gebouwde muziekinstrumenten. Onderstaande documentaire licht een tip van de sluier. Dus kijken, en ja David Attenborough is ook van de partij.

(as)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.