Zorg-instrumenten in onze bib

Zorg-instrumenten* snoozen rodekussendromen in onze muziekafdeling. De contrabas ligt – ik vind geen ander woord – ‘loom’ op zijn rechterzij; de trombone luiert lang uitgeschoven; het ingenieuze buizenstelsel van de hoorn lijkt verdacht veel op de plattegrond van een frivool doolhof ten tijde van Louis Quatorze; de doedelzak een aangeschoten hinde, en als je nog nooit een fagot van dichtbij hebt bekeken, grijp dan nu je kans, het is van een verwarrende schoonheid.

Ik wil gaan spreken van gedaanten die in nieuwe werden veranderd‘ is de openingszin uit Metamorphosen van Ovidius, en dat is precies wat er gebeurt wanneer deze fascinerende objecten van opgeblonken koper en gelakt hout, vol sensuele rondingen en welvingen, in de handen van muzikanten belanden. De metamorfose van object tot instrument volstrekt zich door een simpele vingerzetting, een ademtocht. Wonderlijk, toch?

Daar waar altijd iets moois te vinden is heb ik gezocht, in het archief van Later … with Jools Holland. Aangezien ook de harp tot de bedreigde soort behoort (althans in de Genkse academie), presenteer ik een virtuoze harpiste met een bijzonder stemtimbre Joanna Newsom .

Zorgende handen in ruil voor muziek in je leven. Een beter voorstel ga je nog zelden tegenkomen.

(as)

  • * Zorg-instrumenten : instrumenten die wat extra aandacht nodig hebben aangezien het aantal leerlingen tanende is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.