Grand Picture Palace

Het begint met een adembenemende verrassing. 

Wacht even, ik ga te snel, even terugspoelen.  Het is een dinsdag, de minst gedenkwaardige dag van de week, en de werkdag zit erop.  Thuis aangekomen loop ik met Mingus de tuin in, balletje gooien en mondmaskerloos verse lucht inhaleren terwijl mijn blote voeten zich door het hoge gras laten omhelzen. Ik ontkurk een fles goedkope tafelwijn, dip enkele  bloemkoolroosjes in cocktailsaus, en aangezien het de afspraak is dat degene die eerst thuiskomt degene is die aan het avondeten begint, weet ik wat me te doen staat.  Een muziekje heb ik nog nodig, om het ritme gaande te houden.  Ik heb iets nieuws uit de bib meegebracht, dus dat word het.  Ik stop het in de speler, druk op play, en BOUM (je spreekt het uit terwijl je met de rug van je ene hand in de palm van de andere slaat). 

BOUM, ja precies zo. De verrassing is compleet. Ik sta meteen op scherp. Heel even twijfel ik of ik de juiste cd – de nieuwste van contrabassiste Anneleen Boehme – heb opgezet. Het jazzalbum ‘Grand Picture Palace‘ opent namelijk met een meerstemmige a capella (gezongen door de groepsleden) op een Latijnse tekst (Oden III, 30 Exegi momentum) van Horatius, die zoveel betekent als ‘Ik heb een monument voltooid’. Een statement? Absoluut, en het klinkt zo :

Track 2, ‘Gold Hill‘, is een warme, majestueuze bas-improvisatie die ons uit de polyfonie en in de jazz trekt; een solo die doet denken aan het spel van Dave Holland. Track 3, ‘Maryward’, trekt hoekig alle registers open.

Anneleen Boehme bewijst met dit project – een negenkoppige band die zowel qua bezetting als qua klankkleur een symbiose is van een jazzkwintet en een klassiek strijkkwartet – dat ze (veel) meer is dan ‘de bassiste van het Labtrio’.

(as)

ps : de dame op de hoes is niemand minder dan de oma van Anneleen Boehme.

Nodeloos te zeggen dat het avondeten werd vervangen door een takeaway, en dat de wijnfles zelfs door de ogen van een super-optimist eerder half leeg dan half vol leek. Kwatongen beweren dat er nog slechts een ‘kletske’ in zat.

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.