Sidsel & Bugge

Een tijdje terug las ik in Harper’s magazine een essay (een aanrader) van Martin Scorsese over de Italiaanse filmregisseur Federico Fellini .  Meteen kriebelde het om zijn films te herbekijken. Ondertussen liggen ‘La dolce vita’ en 8 ½al enkele weken thuis, onbekeken.

Kortelings kocht ik een tweede exemplaar van Cervantes’ Don Quichote geïllustreerd met prenten van Gustave Doré.  Ja, nu zou ik het eindelijk gaan lezen.  Ik moet bekennen, het ligt al twee maanden op de salontafel, ongelezen.

Die steeds wederkerende watervrees om aan een klassieker te beginnen is te absurd voor woorden. Ik weet uit ervaring dat – hoe hoog de verwachtingen ook zijn – ik zelden of nooit ontgoocheld ben geweest, integendeel: steeds weer werd ik overrompeld. En toch kleeft er een label van taai, saai en onverteerbaar moeilijk aan, terwijl net die werken sprankelen – hoe hadden ze anders de tijd overleefd? Wie zei ooit : ‘Nood aan nieuwe ideeën? Lees oude boeken’.

Ik merk eenzelfde schroom ten aanzien van een aantal van mijn all-time favourites. Steeds weer zie ik ze over het hoofd als ik me aan een blog waag. Uit vrees dat ik ze tekort doe, blijven ze onbenoemd. En dat is stom, toch.

Ik keer even terug naar het essay in Harper’s magazine. Scorsese uit zijn ongenoegen over diensten die kijksuggesties presenteren gebaseerd op algoritmes, diensten die de gebruiker reduceren tot ‘consument’. Een curator daarentegen – nog steeds volgens Scorsese – is niet ondemocratisch of elitair zoals vaak geopperd wordt. Wat zij doen is ‘an act of generosity—you’re sharing what you love and what has inspired you’. Werkt het bevrijdend om dit van Scorsese te horen/lezen? Absoluut.

Hoog tijd om genereus te zijn. Op de populariteitsmeter zal het niet hoog scoren, maar dit is dan ook een plek om nieuwe dingen te ontdekken, en de Noorse samenwerking tussen zangeres Sidsel Endresen en Bugge Wesseltoft is iets ‘what I love and what has inspired me’. Sidsel maakt veel gebruik van onomatopeeën, het heeft iets universeels en tegelijkertijd voelt het sterk geworteld aan. En Bugge, Bugge is top. Neem even de tijd en geef niet te snel op.

(as)

——————————————————————————————-

Aan de anonieme briefschrijfster/schrijver n.a.v. ‘Brieven van belang’ :

Weet dat ik al bij het zien van de enveloppe vrolijk werd. Weet dat geen aardappelschil zal landen op deze brief, evenmin zal die terecht komen in een prachtig kistje met lint.  Weet dat net zoals sommige gedichten en foto’s, jouw brief een plaats krijgt in mijn boekenkast.  Weet dat mijn boekenkast leeft, ademt, kucht en puft en gromt bij honger en regenachtig weer, daarom voed ik ze met waardevolle dingen. Voorlopig schuif ik je brief losjes tussen Austen en Auster, maar volgende maand kan die net zo goed uitgestrekt liggen zonnen op het verzameld werk van Hamsun of diep verborgen in ‘De laatste wildernis’ schuilen.

(as)

1 reactie

  1. En Scorsese in een authoriteit in zijn vak, en ook mijn favoriete regisseur. 😉 Zijn films zijn geweldig, en nogal wat ervan absolute klassiekers.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.