La Bohème door André van D.

Vroeger bracht ik André van Duin – terecht of niet – altijd in verband met carnavaleske toestanden waar ik niets mee had.  ‘Er staat een paard in de gang‘ (hier geen link, we respecteren de ondergrens) vond ik persoonlijk niet kunnen. Nauwelijks daglicht, geen gras, altijd maar rechtdoor rennen en ook daar komt een eind aan, bij ons thuis in de gang al vrij snel. Erg dieronvriendelijk als je het mij vraagt.  En ja, we hebben het geprobeerd met een pony, werkt ook niet. Hebben zelfs  eventjes overwogen om de salon de gang te noemen en de gang de salon.  Maar toen de hond – nadat we zijn mand hadden verplaatst – ons halsstarrig bleef aanstaren, hebben we dat idee laten varen.

Soit, door de jaren heen verandert alles en maar goed ook.  Niet dat ik erover heb nagedacht. Had ik dat wel gedaan, dan had ik nooit kunnen vermoeden dat André van D. mij ooit zou ontroeren.  En dat is precies wat er gebeurde.  Niet zo een keertje in een plompverloren moment, maar – ik heb het uitgeprobeerd – keer op keer, met hetzelfde fragment, met hetzelfde liedje.  Belachelijk, denk je misschien, het zij zo.  Sterker nog, ik koester de plekken in mij die anderen belachelijk vinden, het onderscheidt ons van elkaar.  Maar dat  – zoals bijna het volledige bovenstaande – geheel terzijde.

Toen ik het onlangs in een blogpost over Wende en J. Zwagerman had,  moest ik onverwijld aan  onderstaand fragment denken. André van D. die ‘La Bohème’ zingt. Zijn stem, zijn timing, het ontzettend mooie, lieve, genereuze gebaar.  Ik hoef verder niet zoveel, Matthijs van Nieuwkerk en André leggen het zelf haarfijn uit. Alleen nog dit : Matthijs wordt overspoeld door emoties, maar weet het – handenwringend, lippen bijtend – net onder controle te houden, om vervolgens speels op te lichten in een vrolijk la lala lalala  . . . .

Heerlijke televisie én de enige Nederlandse vertaling van Aznavours klassieker ‘La Bohème’.

(as)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.