Een eeuw Charlie Parker

Het is hinkelen op een brug in aanbouw; het is een strak geworpen steen die vier, vijf, wel zes keer op het water stuitert; het is bellen blazen op het dak van een wolkenkrabber; het is wolken krabben; het is een zwerm zwaluwen boven een open veld; het is joelend een berg af fietsen met je handen van het stuur.  Het is al dat, en veel meer wat er door mijn hoofd ruist als ik denk aan de onbevangen vrijheid in de jazz.

Charles Christopher Parker jr. werd geboren in Kansas City op 29 augustus 1920.

Charles  Parker, alt saxofonist en componist, verandert samen met o.a. trompettist Dizzy Gillespie het aangezicht van de jazz.  De Bebop, een betekenisloos woord opgepikt bij een scat, is geboren.  Het tempo is verschroeiend, de harmonieën complex, de fraseringen asymmetrisch, de melodieën ingewikkeld, de speelstijl virtuoos, en nee, je kunt er niet op dansen.  Ben je nog mee?  Beluister ‘Lester leaps in’ en je weet precies waar bebop voor staat.

De bijnaam ‘Yardbird’ (later ingekort tot ‘Bird’) kreeg Charlie Parker toen de tourbus een kip aanreed.  Parker deed de bus stoppen, nam de dode kip mee en plaatste die later op de avond, geplukt en geroosterd, op het menu.

Onderstaande scene uit de film ‘Bird’ van regisseur Clint Eastwood berust op ware feiten.  Tijdens een jamsessie in de Reno club (1936) wordt Parker openlijk vernederd. Maar ipv ontmoedigd te zijn, beseft hij dat hij harder moet werken, meer oefenen, om het jaar daarop sterker dan ooit terug te keren. En zo geschiedde.

Je doet iemand altijd tekort als je hem wilt typeren in één woord, maar ik ga het toch wagen : Gulzig. Charlie Parker was een gulzig man, gulzig in zijn genialiteit  – als tiener oefende hij jarenlang tot wel vijftien uur per dag – en gulzig in zijn zelfdestructie – vanaf zijn zestiende gebruikte hij heroïne en zijn alcoholmisbruik werd met de jaren intenser.

Charlie Parker overleed in New York op 12 maart 1955, in de suite van Barones Pannonica de Koenigswater, terwijl hij op teevee keek naar The Dorsey Brothers’ stage show. Parker werd vierendertig.  De lijkschouwer die de autopsie uitvoerde schatte het lichaam van Parker verkeerdelijk in als van iemand tussen de 55 en 60 jaar.

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.