Een hele zomer vol gasten

De hele zondag lang was ik erin geslaagd het rondlummelen om te buigen tot een eigenzinnige kunstvorm.  Even speelde ik met de gedachte dat, als ik er een manifest tegenaan gooide, ik misschien kans maakte op een nominatie voor de Turner Prize.  Maar halverwege de gedachte ontsnapte me een gigantische Oblomov-geeuw en dat was dat.  Voorts leverde ik een verwoede poging om een wijnfles met draaiknop te ontkurken (zucht), at olijven alsof het – euhh – olijven waren, en bestudeerde de onvolprezen sierlijkheid van een ranke zomerse grasspriet terwijl het zonlicht weerkaatste op de romige pagina’s van ‘Kade der ongeneeslijken’.  Het weekend liep op z’n einde zoals weekenden dreigen te doen, en aan de horizon wapperde de eerste maak-je-nuttig-en-wees-efficiënt-vlaggen van de maandagen.

Maar ik had nog een avond tegoed, en al had ik het geprogrammeerd, voor de zekerheid zette ik de teevee toch nog even aan voor het interviewprogramma bij uitstek : VPRO Zomergasten. De presentatie – reeds voor het vierde seizoen – is nog steeds in handen van journalist en programmamaker Janine Abbrink.  De aftrap (hier te bekijken) met Glenn de Randamie, beter bekend als hiphopper Typhoon was meteen raak. Met muzikale fragmenten uit de films ‘Copying Beethoven‘ en  ‘As it is in heaven‘  (een Zweedse film over een lokaal kerkkoor), een docu over Miles Davis met ‘Kind of blue’ en eentje over Blue note records én met als afsluiter een fragment van Aretha Franklin.

Als je niet weet hoe Typhoon klinkt, klik dan hier (op het North Jazz Festival) en hier (op Lowlands) en hier vlak onder heb ik nog een heerlijk fragment klaarliggen.  Typhoon brengt  – samen met Wende en Michelle David – een zinderende versie van ‘Zandloper’. Carré staat op zijn kop, en  het enige dat je denkt is: “was ik daar verdorie maar bij geweest”.

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.