Terrasje doen?

Schreeuw het van de daken, we kunnen/mogen/durven/gaan (schrap wat niet past) weer eens uit ons kot! Na een heleboel annulaties, verplaatsingen en online edities van concerten en festivals, mogen we weldra weer fijn vertoeven op de zomerse jazzconcerten van C-mine. Oef! Ook dit jaar, zoals we dat gewoon zijn, weer hoog bezoek bij onze buren, en dat mag je gerust letterlijk nemen. Voor deze speciale coronaproof editie bezet een puik stel uit de Belgische Jazz-stal 5 woensdagavonden lang het dakterras van C-mine: Jazz op het plein wordt Jazz op het terras. Het fraaie uitzicht krijg je er voor niets bij.

Het eclectische kwartet Bombataz mag woensdag de spits afbijten. Als we er dan – op straffe van verbanning naar ons kot – toch echt een etiket op moeten plakken is ‘pop’ een passender term dan ‘jazz’, hoewel de roots en de vernuftige ritmes stevig in de jazz verankerd zitten. Voeg hierbij wat funky grooves om de dansbenen aan te spreken, wat beeps en clicks en een vleugje eighties vibe (denk synthesizer en vocoder) en het resultaat is een smakelijke en aanstekelijke mix. You name it, it’s in there. En zo wordt Jazz op het terras zonder twijfel Dans op het terras. Of mag dat nog niet?
Bombataz’ eerste full album komt uit in september, maar single ‘Olympics of Love’, met videoclip van Genkenaar Bert Dries, aka Musketon, klinkt veelbelovend, als een oorwurm die je niet meer wegkrijgt. Je bent gewaarschuwd.

Nog op het terras deze zomer: Commander Spoon. Wederom een samenraapsel van alles mooi en fijn, met een hoofdrol voor de sax van bandleider Pierre Spataro. Hij neemt je mee over een grillig pad doorheen jazz, rock, hiphop, wereldmuziek en pop. Voor liefhebbers van Stuff, SCHNTZL en Beraadgeslagen.

De volgende fantastische blazer die zijn opwachting op C-mine maakt is niemand minder dan Jean-Paul Estiévenart, al enkele jaren de meest gevraagde trompettist in de Belgische jazzwereld. Pure jazz blijft zijn ding – met Miles Davis, Chet Baker en Wayne Shorter als grote voorbeelden, maar hij breekt zo nu en dan uit dat hokje, met Marockin’ Brass, MikMâäk of een freejazz uitspatting. Met zijn trio kiest hij voor een sobere, minimalistische aanpak: less is more.

Tussen al dit nieuwe – veelal Brusselse – jazzgeweld zit ook een echte Genkie: Gert-Jan Dreessen. Hij kreeg de muziek met de paplepel mee van zijn ouders en in de harmonie, waar hij als driejarige voor het eerst achter de drums kroop. Daarna wou hij de drumsticks niet meer lossen. U kent hem misschien al van het Rob Vanspauwen Quartet of van zijn groovy project Fons, op het terras van C-mine stelt hij in première zijn nieuwe kwartet voor, waarmee hij ons alle hoeken van de jazz laat zien.

Compro oro mag Jazz op het terras in stijl afsluiten met een heus feestje. Ze nemen je mee op een muzikale road trip langs Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten en mixen met het gemak van een top-notch cocktailshaker allerlei muzikale invloeden door elkaar: funk, soul, psychedelica, afro, fusion, … De vibrafoon van Limburger Wim Segers is je klinkende compas. Toch is ook hier jazz weer het fundament waarop al die verschillende geluiden geënt zijn.

TIP! Onder het motto ‘een goede voorbereiding is het halve werk’, kan je – tijdens het onkruid wieden, bijvoorbeeld – alvast naar de fantastische podcast Jazziness luisteren. Ellen Leemans, presentator van dienst, tracht als notoir ‘jazz-onkundige’ het genre samen met de luisteraar te doorgronden. Jazzhistoricus Frederik Goossens helpt haar op weg met leuke anekdotes, fijne luisterfragmenten en petites histoires uit de jazz.

(sh)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.