Ik fluister ‘Patagonië’

Stel dat afstand houden iets blijvends wordt, zou ‘het fluisteren’ dan verdwijnen.  ‘Een futiliteit’ zegt u, vind ik niet.  Fluisteren heeft iets kleins, subtiels, herbergt intimiteit, is paardenbloempluisjeszacht, heeft iets samenzweerderigs, maakt medeplichtig, bevat geheimen, opent het verborgene voor een welgekozen oor en soms…. soms is het ronduit onbeleefd.  Het is een tegengewicht in deze al te luide wereld.  Nee, een leven zonder fluisteren moet ten allen tijden vermeden worden.

Sinds een half jaartje heb ik een nieuwe gewoonte aangenomen.  Als Mingus – mijn hond –  zich ’s avonds op de zetel nestelt, dan ga  ik op het tapijt vlakbij zitten, met onze hoofden op gelijke hoogte.  Terwijl ik hem zachtjes aai,  fluister ik P-woorden : Patagonië, Pommodore, Pantagruel, Papaya, Pipilotti….   Als je me vraagt naar het waarom, moet ik je het antwoord schuldig blijven.  Ik kan alleen maar zeggen dat ik een fervent voorstander ben om dingen te doen zonder specifieke reden.

Dim het licht  en luister naar het gefluister in het Fins, de gedichten zijn van Edith Södergran. Na enkele syllables gleed ik weg in een wereld van sagen & legendes, kreeg het gevoel dat ik belandde in Wald, de fotoreeks van Michael Lange.

Moet er muziek bij? en welke dan?  ‘Careless whisper’ misschien, dacht het niet.  Misschien moeten we in deze vreemde tijden een balans opmaken en ons nu en dan de vraag stellen ‘Heb ik dat nodig?

Op maandag 25 mei gaat de bib terug open, fluisteren hoeft al lang niet meer in een openbare bibliotheek.  Afstand houden daarentegen…. moet.

(as)

Extra’s in tijden van C. :

Boekentip : Honoré de Balzac : Verloren illusies 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.