Beyoncé – videoclip – Pipilotti

Beyoncé – videoclip – Pipilotti.  Tijdens het kokerellen gooide lieve Lieve de drie woorden in een perfecte parabool op.  Terwijl ik diepbedroefd de uitjes zat te versnipperen, ving ik ze op en stopte ze in mijn blogbuidel.  Iets voor later, dacht ik, wanneer de inspiratie een kater heeft en de kater een black-out.

De eerste keer dat ik met het werk van Pipilotti Rist in contact kwam was in 2005 op de biënnale in Venetië.  In de San Stae kerk werd de video-installatie Homo sapiens sapiens tegen het plafond geprojecteerd.  Op onze rug liggend op schuimrubberen matrassen leek het wel alsof we door het plafond heen keken naar een licht psychedelisch paradijs (de mushroom latte zat er voor niks tussen).  ‘Unforgettable’ zou Nat King Cole croonen en Pipilotti Rist belandde in mijn te volgen kunstenaars schuifje.

Beyoncé, hier uitgedost als Frieda Kahlo, koketteert graag met de kunsten.  De clip ‘Apes**t’ werd opgenomen in het Louvre. Lekker nummer in een erg mooie choreografie van Sibi Larbi Cherkaoui, artistiek directeur van Ballet van Vlaanderen.

Maar ze leent ook graag (denk maar aan het plagiaat geval met Rosas), vergeet de bronvermelding, en noemt het achteraf even graag eerbetoon.  En zo komen we terug uit bij Pipilotti Rist.   Hier zie je een fragment uit Beyoncé versie, maar van mij krijg je de oorspronkelijk ‘Ever is overall’ van Pipilotti te zien. De geluidskwaliteit is beroerd, maar de installatie is super.  De lichtvoetige vrolijkheid, het overheerlijke deuntje, ik kan er geen genoeg van krijgen.  En check hier  Pipilotti ’s uitleg over de making off (zeker kijken).

(as)

Extra’s in tijden van C. :

Boekentip : Valeria Luiselli : Archief van verloren kinderen

Magazijnjuweel :  Elia Kazan : On the waterfront  (DVD)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.