Rusalka, een opera

Ik moet zeventien of achttien zijn geweest toen we met de hele familie op vakantie vertrokken naar Italië.  De eindbestemming weet ik niet meer, maar we hielden een paar dagen halt in Verona.  We bezochten het befaamde balkon ook al wisten we niet veel over Shakespeare en voor zover ik me herinner had ook niemand van ons iets met opera, toch besloten we om die avond een opvoering bij te wonen in de arena van Verona.

Eenmaal binnen, zag je mensen gezellig picknicken terwijl venters Gelato! Panini! Aqua fredo! riepen.  We keken naar mekaar, dachten simultaan dit is weggegooid geld.  En toen voltrok zich een Italiaans mirakel.  De dirigent kreeg bij opkomst een buitensporig applaus en plots werd het muisstil.  Vervolgens weerklonken de eerste tonen van “Un ballo in maschera” van Giuseppe Verdi, het begin van een onvergetelijke avond.

Het is niet zo dat ik die avond een absolute opera fan werd, maar het zaadje was geplant en nu, decennia later, is het een mooie kamerbrede plant geworden.

Bij opera Antwerpen staat ‘Rusalka’ van Dvorak  als laatste opera van het jaar geprogrammeerd.  Rusalka – het Tsjechische woord voor waternimf – is deels gebaseerd op ‘De kleine zeemeermin’, maar i.p.v. een kindersprookje is het een tragisch verhaal over vervreemding, verlangen en wanhoop.  Onder regie van wonderboy Alan Lucien Øyen wordt elke zanger gespiegeld door een danser, en houdt de voorstelling het midden tussen een opera en ballet.

Je hoeft je echt niet meer op te kleden om naar de opera te gaan, maar ik doe het toch, omdat het elke keer weer een feest is.  Zondag de 29ste is het weer zover, ik zit hoog in het amfitheater, de perfecte plek om het jaar af te sluiten.

(as)

 

2 reacties

  1. Fijne operavoorstelling zondag!
    Beste wensen & dank u voor de mooie tekst- en muziekbijdragen.
    De arena van Verona is prachtig ; Lou Reed nam er zijn uitstekende plaat Live In Italy op.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.