Hoe een country song hedendaagse kunst werd

Het bleef maar regenen en uit pure verveling besloten we mekaar ‘waar of niet waar’ verhalen te vertellen. Volgens O.B. zou zijn 13-jarig neefje op de kermis in een acute hongeraanval 15 smoutebollen in 10 min. verorberd hebben.  We kenden allemaal zijn neefje, de kanonskogel noemden we hem en dat had eerder met zijn contouren te maken dan met zijn explosiviteit.  We waren unaniem : waar.  Mijn verhaal was het relaas van een country liedje dat hedendaagse kunst werd.

In ’72 bracht country zangeres Tammy Wynette –  je kent haar ongetwijfeld van de hit “Stand by your man” (van een ‘Stand by your woman’  versie is er geen sprake) –  de single “Til I get it right” uit. Openingszin en tevens refrein luid als volgt : “ I’ll just keep on fallin’ in love, til I get it right”.

Ceal Floyer is een Britse kunstenares die woont en werkt in Berlijn.  In haar kunst maakt ze veelal gebruik van alledaagse voorwerpen.  Haar werk dat je op een grappige manier steeds op het verkeerde been zet, blijft ondanks een zekere lichtheid lang nagalmen. Wat ze met bovenstaande song doet is simpel en minimaal, maar het werkt wonderwel.  Ze isoleert de openingszin “ I’ll just keep on fallin’ in love, til I get it right” en knipt “fallin’ in love” ertussenuit.  Zij behoudt enkel “ I’ll just keep on … til I get it right”  en zet het vervolgens in een ‘loop’.

Door het in een ‘loop’ te zetten klinkt het als een mantra. De eeuwige herhaling heeft dankzij de melancholische stem van Tammy Wynette helemaal niets dwangmatig of neurotisch.   “ I’ll just keep on … til I get it right” staat voor ‘het blijven proberen/zoeken’ van de kunstenaar naar perfectie.

Gezien in 2012 en het galmt nog steeds na.

“I’ll just keep on … til I get it right” doen we dat niet ons leven lang.

(as)

p.s. : Waar!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.