Close-up : Echo Collective

Covers brengen, het is niets nieuws en het blijft altijd een beetje gevaarlijk. Zeker als het origineel dan ook nog van Radiohead is. Het Brusselse Echo Collective trok echter de stoute schoenen aan en waagde zich vorig jaar, onder stimulans van AB-baas Kurt Overbergh, aan een gedurfde herinterpretatie van Amnesiac.

Ze ontleden de nummers tot op het bot, maar geven er hun eigen draai en af en toe ook wat meer punch aan. Toch hoor je in elke noot het respect voor Radioheads materiaal. Buitengewoon!

Kurt Overbergh weet natuurlijk op welke paarden hij wedt, want Echo Collective had eerder al hoge ogen gegooid door een zeer fijne samenwerking met A Winged Victory for the Sullen. Ze schreven samen de soundtrack van de dansvoorstelling Atomos, een hedendaagse symfonie die het beste van ambient, drones, electronica en klassieke muziek versmelt.

En nu is er een nieuw pareltje uit: ’12 Conversations With Thilo Heinzmann’ van Johann Johannsson. De Ijslandse componist schreef dit werk in 2016, geïnspireerd door de schilderijen van en de gesprekken met Thilo Heinzmann. Een live-uitvoering was er al geweest, maar voor de laatste afwerkingen en een opname had Johannsson zijn oog laten vallen op het Brusselse strijkkwartet waarmee hij al eerder had samengewerkt voor Orphée. Met het plotse overlijden van Johannsson in februari vorig jaar leek het project even een stille dood te sterven. Nu brengt Echo Collective de suite gelukkig alsnog, in zijn nagedachtenis, uit: twaalf prachtige, uitgepuurde composities, ontdaan van alle elektronische ballast, maar bomvol emotie en melancholie.

En of dat nog niet genoeg is, is Echo Collective op dit moment op tour met Joep Beving – één van ’s werelds meest gestreamde pianisten – voor het album Henosis.

Een strijkkwartet om in de gaten te houden!

(sh)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.