Norman F*****g Rockwell

Hoe meer verjaardagen ik vier – en dat zijn er ondertussen heel wat – des te zeldzamer dat ik een nieuwe cd 3x na mekaar opzet en aandachtig beluister.  Maar het gebeurt nog steeds, daarvoor danken we niet de Heer maar de muziek  zelve en de duizenden trilhaartjes in mijn slakkenhuis. Ik zag wel een monkellachje verschijnen bij C. toen ik vertelde dat ik die 3x beluistering-erlebnis laatst had bij “NFR” (Norman Fucking Rockwell) de nieuwste van Lana Del Rey. Na het magistrale “Video games” (2011) was ik haar volledig uit het oog verloren.  Lag het aan de kwaliteit van haar later werk of aan mijn afnemende interesse voor popmuziek , de waarheid ligt – zoals meestal – niet in het midden, maar ergens in een door de mens vergeten overwoekerde gracht.

Toen ik de naald in die ene lange denkbeeldige groef liet vallen – een mentale gewoonte die ik blijf toepassen, ook  al schuif ik  het zilverkleurige niemendalletje in de cd-speler – en de openingszin “Goddamn, man-child, you fucked me so good that I almost said, “I love you” achteloos uit de speaker rolde duwde ik op de pauzeknop.  Ik stond op, sloot de deur, schoof de gordijnen dicht en klikte op herstarten.  Achteraf gezien mijn beste move van de week.

Met nauwelijks een stemverheffing, in een traag tempo slaat ze de ‘American dream’ vakkundig aan het diggelen.   Het laatste nummer “Hope is a dangerous thing for a woman like me to have – but I have it”  – verwijzend naar Sylvia Plath – is de perfecte apotheose voor een erg goed album.

Natuurlijk terug te vinden in onze collectie, maar nu eventjes uitgeleend door ondergetekende.

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.