S.A.S : Ol’ man river

Stel je een genootschap voor, obscuur en besloten, totaal afwezig op sociale media,  zelfs geen gebruik makend van het Net. Een gerucht doet de ronde dat ze met slechts 3 leden zijn, waarvan eentje – naar eigen zeggen –  wat vergeetachtig van aard is, dus tweeënhalf, en een tweede behoorlijk wat last heeft van een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, wat het ledenaantal onverwacht optrekt naar zeven.  De naam van het genootschap is S.A.S. en staat simpelweg voor ‘Save A Song’.  Hoe onvermijdelijk het ook is dat songs verdwijnen tussen de plooien van de tijd, het S.A.S heeft de heroïsche taak op zich genomen om in deze de vergetelheid te dwarsbomen.  Stel dat ze dit doen op een soms kinderlijk eenvoudige manier : ze lijsten – binnen een bepaalde regio, tijdens een bepaalde periode – radiozenders op die aan verzoekjes doen en bombarderen die met een select groepje van bijna verloren gegane songs.  Achteraf blijkt dat het aantal  downloads van die songs terug een stijgende curve vertoont.  Stel dat ze heel af en toe  kruimeltjes achter laten, een soort van bewijs dat ze wel degelijk bestaan, bv. een shortlist, en stel dat ik hier één van die kruimeltjes heb opgepikt.

Maar “stel dat” is  niet zoals het is, maar zoals je zou willen dat het is.  Laten we er voor deze ene keer vanuit gaan dat “Ol’man river” inderdaad een vondst is op de shortlist van een gesloten vennootschap o.l.v. drie hardgekookte muziekliefhebbers.  Het nummer komt uit de musical “Showboat” (1927) van J. Kern & O. Hammerstein II, hier in een versie uit ’63 door Judy Garland.  Koester 3’13” geduld en je wordt beloond met een geweldige song en een wonderbaarlijke Judy Garland.

Er is applaus als ze opkomt, ze glimlacht en knikt routineus, maar ze probeert zich duidelijk te focussen en dan verschijnt die speelse trek rond haar mond, gaat haar hand nonchalant door het haar, zit ze precies daar waar ze wil.  Bij de laatste strofe – camera in kikvorsperspectief – veranderen schaduwenpartijen haar aangezicht (I’m tired of livin’ and scared of dyin‘) , maar ze schudt de zwaarte van zich af met een forse uithaal, een ode aan de eeuwig stromende rivier van Heraclitus.

Ol’ man river, that ol’ man river
He must know somethin’, but he don’t say nothin’
He just keeps rollin’
He keeps on rollin’ along

He don’t plant taters, he don’t plant cotton
An’ them that plants’ ‘em is soon forgotten
But ol’ man river
He just keeps rollin’ along

You an’ me, we sweat an’ strain
Body all achin’ and wracked with pain
Tote that barge! Lift that bale!
You get a little drunk an’ you land in jail

I get weary and sick of tryin’
I’m tired of livin’ and scared of dyin’
But ol’ man river
He just keeps rollin’ along

(as)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.