Neil Young

Je koopt een album, je beluistert het keer op keer en je denkt ‘yeah, bloody brilliant’ of je koopt een album, je beluistert het keer op keer,  je denkt ‘yeah, bloody brilliant’ én je vraagt je af wie de muzikanten zijn, hoe de band is ontstaan,  door wie ze beïnvloed zijn, welke producer achter de knoppen zat etc.   Tuurlijk kan je stellen dat er  in beide gevallen niets verandert aan de muziek, dat elke noot precies hetzelfde klinkt.  Rationeel gezien heb je 100% gelijk, maar als het over muziek gaat, veeg ik de vloer aan met ratio.  Ik verzeker je: niets blijft hetzelfde, alles verandert. De songs krijgen diepte, deinen uit, metaforen zweven voorbij als Panamarenko-achtige luchtschepen. Daar waar vroeger zwart/wit heerste, duiken nu de meest exotische kleuren op, de betrokkenheid wordt intenser, het klit zich vast aan je DNA, het vervormt je.  Een aandoening die je met graagte omarmt.

Met de tentoonstelling van ‘Neil Young – Heart of gold‘  in de bib proberen we precies dat proces aan te zwengelen. Niet over-analyseren, niet demystificeren, wel een tip van de sluier lichten, de goesting (her)aanwakkeren, het muzikale vuur van de eigenzinnige rocklegende Neil Young oppoken zodat de hoog opvliegende sintels van heinde en ver te zien zijn.  Een hommage voor een carrière die al meer dan 50 jaar mee de contouren van de rockgeschiedenis bepaalt.  We buigen diep, dieper verdorie, laat die rugwervels maar kraken.

Elke ochtend sta ik op met een “Pluk de dag en wat er verder nog komt aanwaaien zien we wel”-attitude, maar als de avond valt en een onverklaarbare koorts door mijn aders raast, dan trek ik mijn coolste pak aan, gluur in het voorbijgaan in de spiegel en terwijl er een grijns om mijn lippen speelt, denk ik “Tonight’s the night” en los op in de nacht terwijl de sterren fonkelen aan het firmament.

(as)

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.