Kidjo versus Talking Heads

‘Ik vind er echt niks aan’, zei K. na het beluisteren van ‘Remain in light’ van Talking Heads.   Ik begreep meteen de ernst van de situatie, overhandigde hem de contactgegevens van een psycholoog, neuroloog, musicoloog en een betrouwbare kwakzalver met een aktetas vol overtuigende argumenten. Twee seizoenen later gaat het beter met K. Zijn voorkeur gaat nog steeds uit naar keelgezangen uit Tuva , maar recentelijk luistert hij steeds meer naar ‘Remain in light’ van Angelique Kidjo.

Bijna veertig jaar na datum covert Kidjo het volledige album van Talking Heads.  Hoogheidswaanzin? Je bent geneigd te denken van wel, maar Kidjo houdt enkele troeven  – haar Afrikaanse roots en ace of spades Tony Allen himself – achter de hand en na een eerste luisterbeurt ben je oprecht onder de indruk.

Talking Heads-frontman David Byrne en producer Brian Eno hebben er nooit een geheim van gemaakt dat het album ‘Afrodisiac’ van Fela Kuti als blauwdruk diende.  De afrobeat van Fela’s drummer Tony Allen  werd op sublieme wijze geïmporteerd  en maakte dat ‘Remain in light’ dansbaar was op een heel andere manier dan de toen heersende disco en funk.

Hieronder Kidjo’s versie van “Born under punches”,  voor de zinderende versie van Talking Heads klik je best hier.

Een moedige en zeer geslaagde poging van Kidjo.  In de kunsten is het zinloos om te vergelijken, je kunt hooguit een voorkeur hebben en zelfs die kan nu en dan eens  wisselen.

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.