Met Hildegard von Bingen het bos in

Vorige week werd ik ‘s ochtend om iets na vijven wakker, de slaap die geruisloos via het dakraam was vertrokken, liet mij achter met geen andere keuze dan opstaan. Ik besloot er het beste van te maken. Nooit eerder had ik voor dag en dauw in een bos gewandeld en ondanks mijn voorkeur voor natuurlijke geluiden, besloot ik voor het eerst om muziek mee te nemen, muziek van de eerste componist uit de geschiedenis van de klassieke muziek die bij naam bekend is : Hildegard von Bingen (1098-1179). Samen met mijn kwispelende viervoeter stapte ik in mijn vroem-vroem en tien minuten later arriveerden we in het Munsterbos. Mingus dribbelde snuffelend voor me uit en net wanneer nevelslierten als vermoeide bosgeesten boven de varens drijven, net op het ogenblik dat het eerste licht zich een weg baant door de kruinen van de bomen, net dan druk ik op de playknop. Ik knipper tweemaal met mijn ogen en het bos is getransformeerd in een enorme kathedraal, mijn voeten lijken los te komen van de zwaartekracht en ondanks de ochtendkilte gloei ik.

Op jonge leeftijd kreeg Hildegard al visioenen en op haar achtste werd haar opvoeding toevertrouwd aan een Benedictijns nonnenklooster.  Dertig jaar later neemt ze de leiding van de vrouwengemeenschap over en wordt abdis.  Ondanks vele tegenwerkingen sticht ze een onafhankelijk vrouwenklooster op de Rupertsberg te Bingen.  Voor de twaalfde eeuw had ze een ongekend groot gezag als vrouw.  Hildegard correspondeerde met pausen en wereldlijke leiders en er werd rekening gehouden met haar mening in belangrijke aangelegenheden.

Hildegard von Bingen : mysticus, herborist, genezeres, filosofe, feministe avant la lettre, schrijfster van twee grote visioenenboeken en componiste van een mysteriespel (Ordo virtutum) en gezangen voor de liturgie op basis van haar visioenen.  Ze blijft tot de verbeelding spreken door haar veelzijdigheid en eigenzinnigheid, ze beïnvloedde componisten als Pärt en Gubaidulina en de New Age stroming zorgde voor een heropleving van haar populariteit.

Schrap Bungeespringen van uw bucket list en plaats deze Middeleeuwse aha-erlebnis met stip op de vrijgekomen plek.

(as)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.