Close up : Cat Power

Tijd is een bont gevederde vogel met drie paar vleugels die niemand ooit heeft gezien, ze vliegt immers te snel voorbij. Maar soms – in een begenadigd moment – kom je los van de uren en minuten die je leven beheersen. In zo’n namiddag was ik beland, snuisterend in mijn cd-collectie op zoek naar … noem het andere muziek.  Ik verval soms in de gewoonte om steeds dezelfde cd’s te beluisteren, zonde gezien de uitgebreidheid van mijn zorgvuldig samengestelde collectie. Vandaar dat ik bij tijd en wijlen ‘snuister’ in de hoop overvallen te worden door de schoonheid van serendipiteit.  En die bijna vergeten, verwaarloosde  schoonheid vond ik in “You are free” van Cat Power.  Toen ik – ondertussen vijftien jaar geleden – “I don’t blame you” voor het eerst hoorde, gaf ik de detective in mij de nauwgezette opdracht haar nooit meer uit het oog te verliezen.

Alcoholverslaving, bipolaire stoornis, inzinkingen on stage, verkeerde boyfriends: Chan Marshall aka Cat Power had verschillende demonen te overwinnen. De muziek – een mix van folk, blues, indiepop en Americana – is veelal beperkt tot een minimum, enkele mineurakkoorden op gitaar, een piano, naakte ritmes en dan die licht rokerige stem. Teksten waar je niet vrolijker van wordt. “You don’t make records like hers by inhabiting your body like everybody else does.” Een zin die het helemaal zegt, gevonden in dit interview.

Cat Power en covers is ‘a match made in heaven’. Check het origineel van The Velvet underground en de tot de essentie uitgebeende versie van Cat Power. Of deze geweldige Cat versie van een Stones klassieker…

Vorige week verscheen “Wanderer”,  de eerste cd in zes jaar, de tiende in rij en binnenkort natuurlijk  in de collectie van de bib te vinden.  In ‘Woman’ zingt ze : “The doctor said I was better than ever/Man, you should have seen me/Doctor said I was not my past/He said I was finally free”.  Het gaat duidelijk beter met Chan Marshall. Begrijp me niet verkeerd, de tristesse is er nog, maar er heerst ook berusting.

Cat Power ook voor hondenliefhebbers.

(as)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.