Autumn leaves / les feuilles mortes

In het noordelijk halfrond begint – bij conventie – de herfst op 21 september, meteorologisch gezien is het begin op 1 september, het astronomische begin daarentegen is dit jaar bepaald op 23 september.  Maar jij en ik – kalenderloos – merken het aan de kilte die in de vroege avond valt, aan de bomen die een kleurrijk pak aantrekken om het afscheid  van de zomer op te luisteren, aan de bladeren die –  ontvoerd door een wispelturige wind – ontheemd geraken.  En zoals ieder jaar met de herfst komt een kleine delegatie van de Melancholie op theevisite,  je serveert er biscuitjes bij.

In 1945 componeerden Joseph Kosma (muziek) en Jacques Prévert (tekst) ‘Les feuilles mortes’, een lied over een verloren liefde op het einde van de zomer wanneer de bladeren als gesneuvelden de aarde bedekken.  Eén jaar later gebruikt Yves Montand het lied in zijn film ‘Les portes de la nuit’ en in ’49 maakte de Amerikaanse songwriter Johnny Mercer  -bekend  van evergreens  zoals ‘Moon River’ of ‘One for My Baby (And One More for the Road)’ – een Engelse vertaling, genaamd ‘Autumn leaves’.

Recht je rug, want hier komt fenomeen Rachelle Ferrell. Verwacht geen ingetogen ballade, stemacrobate Ferrell kan soms erg uitbundig zijn, maar vind hier – geflankeerd door o.a. wijlen Michel Petrucciani (piano) en Wayne Shorter (tenorsax) – een perfect evenwicht.  Geweldige versie.

Zowel in de Franse als in de Engelse taal, zowel in de jazz als in de popmuziek is ‘Autumn leaves’ uitgegroeid tot een iconisch nummer.  Frank Sinatra, Edith Piaf, Miles Davis, Eric Clapton, Charles Aznavour, John Coltrane, Marlene Dietrich Mark Lanegan …   de lijst is even divers als eindeloos. Zelfs Dylan heeft het ooit gecoverd.  Hieronder Chet Baker (zo breekbaar) in duet met Ruth Young.

(as)

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.