Met ‘Steely Dan’ in de auto naar Oud Rekem

Mijn auto ziet er ondanks enkele blutsen en builen nog redelijk ‘ça va’ uit, al ronkt hij als een tractor die dringend op revisie moet en klimt hij in de bergen met de snelheid van een zeilboot op een windloze namiddag. De zetels daarentegen zijn best comfortabel en mijn muziekinstallatie past perfect bij de hierboven beschreven wagen m.a.w. een autoradio met draaiknop en een cassettespeler. Misschien moet ik hier even stoppen en een woordje uitleg geven.  Met de cassette (zie afb.) kon je muziek opnemen op een bandje, in den beginne moest het zelf heel stil zijn in de kamer want alle bijgeluiden hoorde je achteraf bij het afspelen, dus als iemand onverhoeds de kamer betrad kon je opnieuw beginnen of je dacht foert zodat je later het momentum oftewel vervloekte oftewel er om moest gniffelen.  Als ik het zo neerschrijf klinkt het erg nostalgisch, vanuit een tijd dat het in de zomer nog regende en op zaterdagnamiddag oude z/w films werden vertoond van Frank Capra (zucht).

Soit, ik had zo’n stapeltje cassettes in de auto liggen van Fela Kuti (verplicht luistervoer) tot Parliament (verplicht luistervoer), van Defunkt (verplicht luistervoer) tot Ndegeocello (zeker checken).  Maar de tijd kreeg er vat op, de één brak, de ander begon vals te klinken , het was letterlijk een  slijtageslag, een afvallingskoers à la ‘They shoot horses, don’t they’ (zelfverklaarde filmliefhebbers die deze film nog niet hebben gezien kunnen zonder verpinken een kootje van diezelfde pink opofferen voor een illegale kopie of gewoon – wij zijn al te menselijk – hier klikken).  Uiteindelijk bleef er nog één cassette over : Steely Dan, sinds jaar en dag samen met Klara mijn muzikale verpozing in de wagen.

Donald Fagen en wijlen Walter Becker ontmoeten elkaar in ’67, maar het duurt tot ’72 voordat de eerste LP ‘Can’t buy a thrill’ uitkomt met de hit single ‘Do it again’.  Tot ’74 is Steely Dan een conventionele groep die op  tournee gaat en platen opneemt, nadien blijven enkel Fagen & Becker over en bij plaatopnames riepen ze de hulp in van sessiemuzikanten.  In ’77 verschijnt ‘Aja’, hun reputatie als songwriters en studioperfectionisten wordt met deze’ best selling album’ bevestigd. Muzikanten van dienst waren o.a. Wayne Shorter, Larry Carlton, Steve Gadd en Joe Sample.

Proefrit : Vergeet die verdomde airco even in de auto, want hoe kan je dat zomerse gevoel krijgen als je in een afgesloten vitrinekast rondrijd. Open de ramen en rij richting Oud Rekem – 10 jaar geleden nog uitgeroepen tot mooiste dorp van Vlaanderen.  Duur van de rit : 20 min. = 5 songs van Steely Dan die je uit de boxen laat schallen, summer feeling gegarandeerd.  Nog één tip : bezoek in het kasteel de tentoonstelling “Scene & Unseen” met o.a. prachtig werk van Greet Van Autgaerden.

(as)

ps : De naam ‘Steely Dan’ is ontleend aan de naam van een gigantische dildo (de Steely Dan III uit Yokohama) uit het controversiële boek ‘Naked lunch‘ van William S. Burroughs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.