Een leeuwerik in Schotland

Schotland – land van de mist en regen – verraste ons met een egaal blauwe hemel, een zacht briesje en temperaturen die opliepen tot 25°.  We verlieten ’s ochtends de B&B in Dunvegan, voor de namiddag hadden we een wandeling in de Quiraing gepland, maar eerst reden we even om naar Coral Beach aan de westelijke kust van Skye. Via een single track road parkeerden we de huurauto en wandelden – in gezelschap van vrijlopend vee – over een smal pad, bestegen een klein groen heuveltje en keken uit over blauwgroenig water dat zachtjes kabbelde in de kom van een hagelwit strand.

“It’s a lark”,  zei een stem achter mij. Te overrompeld door het Caraïbisch tafereeltje had ik geen enkele aandacht voor het geluid, ik draaide me om en zei “Sorry?”. Genesteld in het groen tegen de flank van de heuvel zat een oudere dame, ze glimlachte, wees naar boven en zei “The bird you’re hearing, it’s a lark singing, sometimes for more than 15 min long. I don’t know what it’s called in your language”.  “Leeuwerik”,  antwoordde ik prompt, en voegde er onmiddellijk aan toe dat ik absoluut geen vogelkenner ben, maar dat er een klassiek muziekstuk is dat “The lark ascending” heet, gecomponeerd door  Ralph Vaughan Williams. “Yes I know”, zei ze en haar blik lichtte op.  “It’s so beautiful, makes me wanna cry everytime I hear it”.

R.V.W. (1872-1958) begon in 1914 met het componeren van The lark. Inspiratie vond hij in het gelijknamige gedicht van George Meredith “He rises and begins to round/ He drops the silver chain of sound/ Of many links without a break/ In chirrup, whistle, slur and shake …”De pastorale setting van een opstijgende leeuwerik was ver verwijderd van de realiteit. De eerste wereldoorlog brak uit en de compositie –  oorspronkelijk voor solo viool en piano –  werd pas in 1921 in zijn huidige vorm (solo viool & orkest) voltooid. The lark is uitgegroeid tot ‘Britain’s favourite piece of classical music’.

Ik heb avonden in pubs doorgebracht waar jonge wolven op gitaar, handdrum en bagpipes het beste van zichzelf gaven, ik heb buskers in ‘full scottish outfit’ gezien en gehoord. Maar het is de leeuwerik die me zal bijblijven als de soundtrack van mijn eerste Schotland reis.

(as)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.