Close-up : Jon Hopkins

Jon Hopkins is een Engelse muzikant en producer van elektronische muziek en de wereld moet ‘m dringend leren kennen. Dat vind ik althans. Sinds zijn samenwerking met Brian Eno in 2010 kwam zijn eigen werk steeds meer in de belangstelling te staan. Zijn vorige plaat ‘Immunity‘ was al een bescheiden meesterwerk, maar bleef voor het grote publiek nog onder de radar. ‘Singularity‘ – zijn laatste worp – zal daar zeker verandering in brengen. Lang geleden dat ik nog zo’n fijne (dans)plaat heb gehoord.

Verwacht geen beukende donkere techno, geen claps (typische handgeklap dat in veel dance zit) of trancetoestanden, maar een heel eigen geluid dat zich ergens verstopt tussen postrock, hedendaags klassiek en dance. Behoorlijk opwindende muziek die live de boel zeker zal doen exploderen – dansen, iemand? – maar die ook vanuit de (luie) zetel zeker te pruimen is. Luister dan bij voorkeur met hoofdtelefoon en zonder kinderen in de buurt en haal er alles uit wat erin zit.

Mensen hebben de neiging om alles in vakjes te steken en dus wordt deze muziek al eens geklasseerd onder “Intelligent Dance Music” – geen idee of het de muziek is die intelligent is of dat de luisteraar dat moet zijn. In datzelfde ‘vakje’ resideren trouwens ook Boards of Canada, Rival Consoles, Tycho, Apparat, Four Tet en Aphex Twin, om er een paar te noemen. Puik gezelschap, me dunkt.

Wat mij vooral opvalt is de luchtigheid van ‘Singularity‘. Dit is echte “feel good music” die geheid een glimlach op uw gezicht zal toveren, ook al bent u eigenlijk een zuurpruim. Muziek voor fans van Nils Frahm ook, want Jon is, net als Nils, een piano wizard die niet van de knopjes kan afblijven. Ach, er zijn ergere dingen. Met of zonder knopjes, het klinkt allemaal fantastisch:

Wil u ‘m graag zelf aan het werk zien? Deze zomer staat Jon Hopkins op de affiche van Down The Rabbit Hole (Ewijk, Nl 29.06) en Dour (11.07). In het najaar volgen optredens in de Paradiso in Amsterdam (20.10) en in de AB (24.10).  Sowieso waar voor uw geld en een prima investering van uw tijd.

(sh)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.