Close-up: De Kreuners

‘Zo jong’

‘Nee oh nee’

‘Zij heeft stijl’

Ze zitten nog in uw hoofd, nietwaar?

Stuk voor stuk zeer straffe nummers van een band die niet weg te denken is uit onze vaderlandse popgeschiedenis, of u ze nu graag hoort of niet: De Kreuners.

Samen met bands als The Scabs, TC Matic en De Brassers zorgden zij ervoor dat er begin jaren 80 iets ging ‘borrelen’ in de Belgische muziekscene. In de  jaren 70 was de muziek hier vooral heel erg braaf: artiesten als Raymond van het Groenewoud en Kris De Bruyne brachten kwaliteit, maar fel wild was het allemaal niet. Eind jaren 70 kwam daar plots verandering in door de invloed van de punk: bands als The Clash en The Ramones staken het lontje aan bij heel wat beginnende Belgische bandjes, het begin van een fantastische periode in de Belgische muziekgeschiedenis: de wedergeboorte van de Belpop.

Canvas heeft een mooi tweeluik gemaakt over de Belpop in de jaren 80. Het eerste deel werd maandag uitgezonden maar kan u hier herbekijken. Volgende week volgt deel 2. In de bib hebben we heel wat mooie Belpop-verzamelaars, hieronder alvast een smaakmaker:

En De Kreuners?
Die hebben er na 40 jaar nog altijd ‘goesting’ in: enkele weken geleden brachten ze een nieuwe verzamelcd ‘De singles’ uit en deze zomer zijn ze her en der te zien en te horen in zalen en op festivals. Op vrijdag 22 juni kan u ze live en in het echt meemaken op Genk On Stage. Ga zeker kijken en laat even tot u doordringen dat ze de weg geplaveid hebben voor bands als Clouseau, Noordkaap en, jawel, Bazart.

 

Maar vergeet vooral niet mee te brullen! Oefenen kan hier:

(sh)

1 reactie

 1. Mijn persoonlijke Kreuners top 13:

  1. Nummer 1
  2. Gezellig Samenzijn
  3. Layla
  4. Het Regent Meer Dan Vroeger
  5. Chris Lomme
  6. Zij Heeft Stijl
  7. De Lamp (Kreuners / The Kinks)
  8. Viktoria (Kreuners / The Kinks)
  9. Ik Dans Wel Met Mezelf (Kreuners / Bill Idol)
  10. Doe De Kreun
  11. Vuil Water (Kreuners / The Standells / The Immates)
  12. Ik Mis Je
  13. Zaterdagnacht

  Veel gedenkwaardige Kreuners-concerten meegemaakt, ook in Genk! En heel in de beginperiode zag ik ze in het Liedjeskaffee in Waterschei. Walter Grootaers was er zo enthousiast dat hij op de toog ging dansen, zijn armen in de lucht stak, en bijna geëlectrokuteerd werd. Muziek uit en heel donker… Gelukkig kwam hij er goed vanaf.

  Nog fijne bands uit die periode: The Kids (echt geweldige punkrock!), Toy, Scooter, The Bet, The Machines, Luna Twist,..

  Het was een fijne muzikale periode om mee te maken, ik kijk er met een warm gevoel op terug, ondanks dat we tegelijkertijd ook heel erg bezig waren met de toen alomtegenwoordige new wave / cold wave van bands als The Cure, U2, Echo & The Bunnymen, Joy Divison, The Sound, etc…

  Muziek! Het hield nooit op, het houdt nooit op, en het zal nooit ophouden. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.