Suzanne Vega bezingt Carson McCullers

Een boek kan een verpletterende eerste zin hebben. Zoals in Klok zonder wijzers van Carson McCullers:  ‘De dood is altijd hetzelfde, maar iedere mens gaat dood op zijn eigen manier’.  Een knipoog naar Anna Karenina  van Lev Tolstoj : ‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’ Mijn interesse was meteen gewekt.

Sommige schrijvers ontrafelen een plot, lossen een misdaad op of schrijven een pageturner alsof het om een olympische sport gaat.  Carson McCullers behoort tot het soort schrijvers die met een paar welgemikte woorden een verhaal vertellen.  Zowel haar debuut ‘The heart is a lonely hunter’ als bovengenoemde ‘Klok ….  ‘ zijn van een onvergankelijke, onvergetelijke schoonheid.  Het niet lezen van deze boeken verarmt uw leven.

Suzanne Vega heeft geen introductie nodig, misschien nog even dit :  ze behoort tot het soort singer-songwriters  die met een paar welgemikte woorden een verhaal vertellen.  Op haar recentste cd  Lover, Beloved : an evening with Carson McCullers brengt ze het tragische, maar ook inspirerende leven van de schrijfster tot leven.  Dat elke song verwijst naar een mijlpaal in haar leven heeft te maken dat ze allen uit een door Vega en theaterman Duncan Sheik gemaakt toneelstuk komen.  In ‘NY is my destination‘ verhuist Carson van Georgia naar New York om haar droom te verwezenlijken.

Vega bewondert de vrijgevochten vrouw die zich afzette tegen haar oerconservatieve opvoeding in het diepe zuiden, haar strijd tegen racisme en ongelijkheid.  In ‘Annemarie‘ wordt verwezen naar Annemarie Scharzenbach, waar de biseksuele McCullers stapelverliefd op was.

In ‘Harper Lee‘ rekent ze af met haar literaire rivale en geeft ze haar ongezouten mening over haar schrijvende tijdgenoten.  Geweldige tekst.

McCullers droomde van een toekomst als concertsoliste.  Op haar zeventiende trok ze alleen naar New York om aan de Juillard School of Music piano te gaan studeren.  Acute reuma zorgde ervoor dat ze de piano moest inruilen voor een schrijfmachine.  Jammer voor haar, maar ik ben er niet echt rouwig om.

(as)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.