Zomeropera

Naar jaarlijkse gewoonte – en dit al voor de 21ste keer – is er in Alden Biesen een zomeropera geprogrammeerd.  Dit jaar kan je tussen 19 mei en 16 juni gaan kijken en luisteren naar “Il Trovatore” van Guiseppe Verdi.

“Il Trovatore” is gebaseerd op de tragedie “El Trovador” van de Spaanse dramaturg Antonio Garcia Guttiérrez. Het libretto is van de Italiaan  Salvatore Cammarano en werd – na diens plotselinge dood – voltooid door Leone Emanuele Bardare. Het geheel speelt zich af in een zigeunermilieu. Vanuit verschillende invalshoeken en met een opeenvolging van beeldrijke situaties vertelt Verdi het verhaal van twee rivaliserende minnaars – graaf di Luna en troubadour Manrico – die beiden verliefd zijn op gravin Leonora. De vermenging van persoonlijke conflicten met maatschappelijke spanningen bereidt een donker noodlotsdrama voor waarbij uiteindelijk de graaf en de troubadour broers blijken te zijn.

We horen hier de bekende koorzang  “Vedi!  le fosche notturne spoglie”  (“The Anvel Chorus”, act 2, scène 1).  De zigeuners verheerlijken hier hun harde werk, de lekkere wijn en de vrouwen.

In volgend fragment zien we Jonas Kaufmann  in de rol van troubadour Manrico in de aria “Di quella pira” (“The terrible flame”,  act 3, scène 2). Manrico heeft vernomen dat zijn moeder Azucena gevangen werd genomen en op de brandstapel zal komen.  Hij bezingt in deze aria hoe hij -samen met de soldaten –  Azucena zal redden van de dood.

In volgende aria bezingt graaf di Luna (Dmitri Hvorostovsky)  zijn liefde voor Leonora  (“Il balen del suo sorriso”, act 2). Leonora heeft (verkeerdelijk) vernomen dat haar geliefde Manrico gestorven is  en treedt daarom binnen in het klooster. De graaf wil haar daar weghalen om haar aan hem te binden.

Anna Netrebko vertolkt hier de rol van Leonora. Haar geliefde Manrico (Placido Domingo) werd  gevangengenomen en zit nu in de kerkers van het kasteel. Leonora is heimelijk naar het kasteel gekomen om hem te bevrijden. Ze hoort hem weeklagen vanuit de toren waarin hij opgesloten zit, terwijl de monniken in de kapel het Miserere zingen (act 4).

Kijk hier voor alle praktische info.

Wil je je al wat voorbereiden? Wij hebben CD’s en DVD’s van deze en vele andere opera’s  in onze collectie. Kom gerust even langs.

(pr)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.