B-classic in Genk

Voor het eerst in zijn bestaan komt B-Classic naar Genk en wel van 19 tot en met 24 april. Het oorspronkelijke festival van klassieke muziek wordt tegenwoordig heel wat breder getrokken. Op verrassende locaties en met uiteenlopende artiesten belooft het een feest te worden in verschillende stijlen, van klassiek over oosterse muziek tot jazz.

Zo zijn er onder meer optredens in La Biomista, de werkplaats van Koen Vanmechelen,  kunstenaar en tevens de artistieke peter van B-classic. Er wordt gezongen en gemusiceerd in de kerk en op restaurant – inclusief culinaire verwennerijen – en er wordt gefietst. B-Classic geeft dit jaar ook uitgebreid de kans aan lokale muzikanten om zich in de kijker te spelen tijdens de jamsessies op 19 en 22 april.

Een voorproevertje? Ekaterina Levental is één van de artiesten die hier te gast is. Ekaterina was een tiener toen haar familie Oezbekistan ontvluchtte en zich in Nederland vestigde. Zij werkte keihard om haar droom van zangeres en harpiste waar te maken.  Zij verwerkte haar verleden als vluchtelinge in de voorstelling “De Weg”. Daarbij vertelt, zingt en begeleidt Ekaterina zichzelf.

Hier horen we haar in een lied van Rachmaninov.

De Belgische violist Lorenzo Gatto behaalde de tweede plaats én de publieksprijs in de Koningin Elisabethwedstrijd van 2009. Hij treedt verschillende dagen op, zowel als solist als  met andere muzikanten. Hij brengt Bach,  Schubert en Bloch maar ook hedendaagse klassieke muziek van Russel Peterson.

En zoals ook op B-classic diverse stijlen aan bod komen: even een ander genre? Geen probleem voor hem…

Vele Vlaamse artiesten zijn te gast op deze editie van B-classic: acteur Gökhan Girginol en  multi-instrumentalist Pino Guarraci van Studio Crescendo – beiden uit Genk, Jef Neve, de jonge Limburgse pianist Maarten Lingier en danseres Lisbeth Gruwez om er maar enkele te noemen. Maar ook soefimuzikanten en Marockin’ Brass zijn present. Aanstekelijk ritme toch?

Kortom, B-classic ontwaakt, betovert, verrast, beroert,  fietst en verwent!
Het volledige programma kan je hier raadplegen.

(pr)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.