Bob Dylan in de Lage Landen

Bob Dylans liederen zijn door veel artiesten gecoverd.  Nina Simone, Byrds, Nick Cave,  Johnny & June Cash en Adele zijn maar enkelen in het lange rijtje.

Maar hoe zit het hier bij ons? Stef Kamil Carlens, frontman van Zita Swoon, is een groot Dylan-bewonderaar. De groep speelde een hommageshow met enkel Dylan-songs “The Gates of Eden”. Carlens houdt van Dylans teksten en van de sfeer van zijn muziek, die hij  makkelijk te interpreteren vindt. Of zoals De Morgen indertijd schreef: “Dat Dylan en Kamil als kruiden in een builtje samengaan is duidelijk”.  Hier zien we hem solo aan het werk.

Boudewijn de Groot bekend van onder andere “Welterusten, Mijnheer de President”  een protestsong tegen de Viëtnamoorlog, “Verdronken Vlinder” en “Land van Maas en Waal” coverde in zijn beginjaren een song van Bob Dylan. “The Times They Are A-Changin’” werd “Er komen andere tijden”.

Antwerpenaar Wannes van de Velde vertaalde Dylans “Masters of War”. Hij zong “Oologsgeleerden” samen met Roland Van Campenhout. Maar op zijn allerlaatste studioplaat “In de maat van de seizoenen”,  2  jaar voor zijn overlijden uitgebracht, zingt hij het solo.

Natuurlijk kunnen we ook Bart Peeters hier niet vergeten.  Hij vertaalde één van Dylans meest poppy nummers “I want you” en ook het gevoelige  “Make you feel my love”.

Om te eindigen geen lied van Dylan maar wel een hommage aan hem door De Nieuwe Snaar. Groepslid en bezieler Jan de Smet is een groot Dylan-fan en werkt ook mee aan onze Dylan-sessie in de bib op vrijdag 30 maart. Hij schreef één van de mooiste lofbetuigingen aan zijn held met “In de hemel is er geen Dylan”.

(pr)

1 reactie

  1. En Jacques Mees uit Tilburg niet vergeten! De beste Dylan vertolker van de lage landen volgens mij. Ook Patrick Riguelle brengt Dylan voortreffelijk.

    ‘Oorlogsgeleerden’ en ‘In De Hemel Is Geen Dylan’ zijn onwaarschijnlijk mooi. Het eerste bezorgt me na meer dan 100 maal luisteren nog steeds kippevel. Ik had het geluk dit Roland en Wannes samen live te weten brengen in De Rataplan in Borgerhout. En het tweede vind ik onder meer zo mooi omdat Jan allererhande Dylan stijlcitaten in het nummer legt (mondahrmonica, orgel,…)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.