Then he takes Berlin

Soms lijkt het wel alsof er in Duitsland enkel muziek wordt gemaakt in Berlijn. De stad is een magneet voor muzikanten, die hier blijkbaar om de één of andere reden worden geïnjecteerd met genialiteit. David Bowie, Lou Reed en Iggy Pop wisten dat 40 jaar geleden al, maar nu lijkt de stad echt te barsten: Anne Müller, Peter Broderick, Avi Avital, Lubomyr Melnyk en ook de vorige week overleden Johann Johansson, allemaal zijn/waren ze thuis in Berlijn. Ook Nils Frahm, hedendaags klassieke wonderboy, woont in deze stad en tapt uit hetzelfde schijnbaar onuitputtelijke vaatje virtuositeit. Luister eens naar All Melody, zijn laatste worp, en je weet meteen wat ik bedoel en, o ja, rep u naar een concertzaal en ga hem zien, nu het nog kan. Haast u, want de wereld begint Nils Frahm te kennen. Getuige daarvan is een zowat volledig uitverkochte tour.

Frahm is van oorsprong klassiek pianist, maar hij is zijn instrument door middel van elektronica en experiment ontstegen. Piano hoort u evenwel nog steeds, vrees niet, het blijft de rode draad. Zijn minimalistische composities doen u wegdromen, maar laten u evengoed dansen. En dus kan u Frahm zien in concertzalen zoals het muziekgebouw in Eindhoven, maar ook in de danstent op, pakweg, Dour.

Dit is van het spannendste wat u op dit moment kan vinden in de wereld van de elektronische muziek, maar ook in pianomiddens regent het superlatieven. De man staat op het punt de wereld te veroveren en u kan erbij zijn om dat te aanschouwen? Ik zou het mij geen twee keer laten zeggen.

En zodus ga ik zaterdag naar Nils Frahm kijken en luisteren. En genieten.

(sh)

 

 

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.