Close-Up : Wouter Dewit

Wouter Dewit, klassiek geschoolde limburgse pianist, komt na omzwervingen via pop, rock en jazz terug bij de essentie uit: de piano, zijn eerste grote liefde. Hij zat in bands als Along Comes Mary en Fivefourtrio en heeft zelfs ooit kortstondig achter de drums gezeten in een obscuur rockbandje genaamd jezusleeft.be. Momenteel is hij de huispianist van Illuminine, maar hij speelt ook onder zijn eigen naam. En hoe!

Kreeg zijn debuut Everything, you see (2015, eigen beheer) nog niet de aandacht die het verdiende, zijn nieuwe plaat Still (2017, Zeal) – gecomponeerd in zijn huiskamer, tussen de soep en de patatten – wordt overal terecht bewierookt. Tijdens Toast Literair hier in de bib vielen zijn ingetogen, stemmige nummers duidelijk in de smaak – getuige daarvan waren de luisteraars: genieten, met de ogen dicht en de zon in de rug. Zijn muziek paste wonderwel in het plaatje, maar verdient zeker een gedetailleerde beluistering ‘an sich’. Meermaals graag.

Hoewel Wouter Dewit ondertussen een heel eigen stijl heeft ontwikkeld, blijven de vergelijkingen met Nils Frahm, Ludovico Einaudi, Ólafur Arnalds en meer van dat moois uiteraard niet uit. Het is muziek die zonder problemen in een film past of kan dienen als soundtrack bij je eigen leven. Je droomt er bij weg maar het is geen ambient. Neo-klassiek (wat een afschuwelijke term!) klinkt dan weer te stijf. Luister dus vooral zelf, laat je meevoeren en denk er het uwe van.

Wouter Dewit speelt op 24 februari in de Velinx in Tongeren en de dag erna in het Stuk in Leuven. Gaat dat zien! Of leen de cd in uw favoriete bib.

(sh)

1 reactie

  1. Het was prachtig wat we in de bib te horen kregen van Wouter Dewit. Smaakte naar meer dus ook de cd Still gekocht, en dat is absoluut een pareltje. Ik tracht een van zijn op stapel staande concerten mee te pikken. Wouter Dewit – een ware revelatie!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.