Close up : St. Vincent

Nooit gedacht dat ik een luipaardprint mooi zou vinden, maar de karakterkop op de tengere schouders maakt veel goed.  Altijd gedacht dat ik een rood gemaskerde pianist belachelijk zou vinden, maar het beeld werkt wonderwel. Bekijk het hier . Welkom in het universum van St. Vincent.

Gitaar : Singer-songwriter en multi-instrumentalist Anne Erin Clark beter bekend als St. Vincent, studeerde drie jaar aan het Berklee College of Music. Op 12-jarige leeftijd begon ze gitaar te spelen en als tiener kluste ze bij als roadie voor haar oom en tante, niemand minder dan het guitar-vocal jazz duo Tuck & Patti. De eigenzinnige speelstijl van autodidact Tuck Andress heeft een grote invloed op haar eigen gitaarspel, andere inspiratiebronnen zijn het gitaargoden trio  Robert Fripp, Adrian Belew en Marc Ribot.

Live  : Gebalde vuist, high heeled, ingestudeerde bewegingen, een optreden van St. Vincent houd het midden tussen een performance en een rockconcert. Als je het zo nodig in een vakje wilt stoppen plak je er al snel artrock op, maar iets labelen is iets begrenzen, laat dat maar over aan de bureaucraten.

De naam : Wou ze niet verwisseld worden met de avant-gardistische muzikante Anne Clark of had ze nood aan een alter ego? Bij nader onderzoek naar het ‘waarom St. Vincent’ stuit ik op twee heren voor wie mijn grensoverschrijdend respect soms uitmondt in een tienerachtige adoratie. De naam St. Vincent komt uit “There she goes, my beautiful world” van Nick Cave, daarin staat de zin : “And Dylan Thomas died drunk in St. Vincent’s hospital”.  In 1953 trekt  Dylan Thomas – de dichter en schrijver uit Wales – op tournee door de States, de reis put hem uit, zijn zwaar alcoholmisbruik belast zijn slechte gezondheid en hij belandt in een coma.  Op 9 november sterft hij in het St. Vincent ziekenhuis. Terwijl mijn hart bloedt, prevel ik ‘Do not go gentle into that good night’.

St. Vincent dobbert ergens tussen Kate Bush en David Bowie, maar ze is geen copycat, ze creëert haar eigen wereld.  Ze hoort thuis in het rijtje van de Bjorks en PJ Harveys, sterke, eigengereide, talentvolle vrouwen en in tegenstelling tot velen, artiest  in de volste betekenis van het woord.  De clip van haar nieuwste hit krijg je bij wijze van uitsmijter.

(as)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.