Een filosofische kijk op muziek

Vrijdagavond, vrienden op bezoek: lekker eten met een glaasje wijn erbij, een muziekje op de achtergrond en veel gespreksstof. Heel gezellig. Tot dat muziekje op een gegeven moment iets van Cult of Luna wordt. “Wat is dat?”, aldus één van mijn tafelgenoten, “Of je nu dát opzet of hier staat een ventilator te draaien, dat is voor mij hetzelfde hoor”. Cult of Luna maakt snel plaats voor iets lichter verteerbare muziek én de vraag wat iets dan tot muziek maakt.

Zaterdagmiddag, onderweg met de auto. Hadden we het de avond ervoor bij ons thuis nog over wat muziek is, gaat het gesprek bij Interne Keuken (Radio 1) gewoon verder. Toeval bestaat niet, denk ik soms.

‘Praten over muziek is als dansen over architectuur’, hoor ik aan het begin van het gesprek. Een waarheid als een koe. Muziek is er natuurlijk vooral om naar te luisteren (of om op te dansen!), maar filosoof Tomas Serrien, de gast in Interne Keuken, heeft er veel over nagedacht én over geschreven. In zijn boek ‘Klank. Een filosofie van de muzikale ervaring’ probeert hij te achterhalen wat muziek is en hoe wij die ervaren. En daar komt hij nu over vertellen.

Wanneer is iets niet langer gewoon geluid maar muziek? Wie bepaalt wat muziek is, de componist of de luisteraar? Kan ook iets wat niet als muziek bedoeld is,  toch zo ervaren worden? Wat doet muziek met een mens? Allemaal interessante vragen waarop het antwoord niet zo makkelijk te formuleren is.

Een kleine test: Is dit muziek volgens jou? Is het voor Yoko Ono zelf muziek of eerder een statement?

En dit? Lawaai of muziek?

En dit?

Enfin, hier kan men lang over discussiëren. Luister vooral even zelf naar het fijne gesprek in Interne Keuken (van 1u12 tot 1u42) of, beter nog, lees het boek. Binnenkort te leen in uw favoriete bibliotheek. Het staat alvast op mijn leeslijst.

(sh)

3 reacties

 1. De muziek van Luna vind ik zeer mooi. Als je met ‘Cult’ de groep The Cult bedoelt, die vind ik ook heel goed en zag ik ooit een fantastisch concert van in Alsdorf in het voorprogramma van The Cure. Maar ik vermoed dat je iemand / een band bedoelt die ik niet ken.
  De boektip vind ik zeer interessant en ga ik ter harte nemen en (trachten tijd te vinden om het boek te) lezen.
  Een tip van mij betreffende muziek / niet muziek: check de zeer interessante muzikant JANDEK.
  Een wereld op zich. En voor mij zeer boeiend. En in het geval van zijn oeuvre, voor het overgrote deel, heel mooie muziek (niet alles).
  Metal Machine Music van Lou Reed (zie reactie Karla) heb ik als grote fan van Lou Reed ook in huis. Zag Reed zeer veel live en heb zowat al zijn platen, en vind ze bijna allemaal steengoed, sommigen zelfs absolute grootse klassiekers (ook zijn werk met de VU), en denk dat zijn oeuvre nog heel veel decennia zal blijven nazinderen en mensen verbazen met zijn fantastische songs.
  Betreffende jouw links: Yoko Ono – voor mij geen muziek, ze heeft wel mooie dingen gemaakt, maar niet zoveel, in tegenstelling tot haar echtgenoot, wie ik verafgood! Sun O))) – voor mij muziek! en soms heel goede. John Cage – absoluut muziek voor mij, en hele straffe zelfs. Cage is een hele GROTE, en terzijde, er is ook een link naar de Velvet Underground.
  Nog een fijne muzikale zaterdag! 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.