De Geest waait waar hij wil

Een stukje rock&roll-geschiedenis beginnen met een religieuze titel: mijn excuses! Dat de geest waait waar Hij wil, betekent zoiets als: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, en als de inspiratie of het inzicht komt, dan kómt het.

Beetje toepasselijk toch ook voor Geert Vanloffelt. Draait al meer dan drie decennia mee in de Genkse scene, is altijd keihard blijven geloven dat zijn muziek ooit opgepikt zou worden, en kijk: met De Geest is die erkenning er plotsklaps. Ik gun het velen, maar hem: zeker.

Kent iemand de Klos nog, jeugdhuis in de Nieuwstraat – overigens ook nog ooit Genkse bibliotheek? Heel lang geleden speelde ik daar ten dans met een groepje dat – voor zover mijn geheugen reikt – Nemo’s Booze Band heette. David Geraerts op drums, Arend Hamelrijck op gitaar, Herwig Pans met gitaar en leadvocals, ondergetekende op basic bas. Op onze rider stond een bak koude choco, maar dat terzijde. Puberale humor: vlug uitknijpen, die grappen. Een van de toeschouwers toen was Dirk Vanloffelt, wijlen de grote broer van Geert. Superstem, ademde rock&roll, belichaamde de bohémien-attitude van een ‘echte’ artiest, had de naturel en het charisma van pakweg Jim Morisson. Talent: te veel. Dat uitgerekend hij, een van mijn lokale helden, mij een compliment gaf voor mijn lage backings in een cover van Summertime Blues, versie The Who: wow.

No-Time-This-Time-artikel

Niet veel later, op een zonnige 1 mei, stond op het buitenpodium aan de Klos ‘No Time This Time’. Een stel jonge honden, met kleine broer Geert Vanloffelt als zanger. Trok tijdens de moeilijke passages in een nummer zijn adamsappel tussen duim en wijsvinger naar voor, om de baardgroei in zijn stem toch te omzeilen, op weg naar de hoogste noten. Aandoenlijk, maar je zag wél al: hier gebeurt iets, dit kereltje heeft een plan.

Een plan dat vele namen kreeg. De Boa’s, een Motown-band met opnieuw Herwig Pans en Marc Willems, vandaag nog altijd des vrouwen favoriete sfeerbeer met ambiance-trio Domino. Drummer was Daniel Metten – hij zou Geerts constante gids blijven op het grillige pad naar roem, tot vandaag, bij – jawel – De Geest. Kharma, met Vlakveld-punker en Krabber Luc Toussaint op drums, gitarist Erik Pardaens, en de flamboyante Angelo Camalleri aan de bas.

Polzki-Fiat3

Mijn favoriet in het rijtje: Polzki Fiat (foto), later omgedoopt tot Kaminski. Met de oer-Krabber, Kris Dries, en nog zo’n duizendpoot, iconisch gitarist Roel Paulussen. Hun cd belandt nog wel eens in mijn speler: lekkere stoner-rock, hoor. Guru Hopper was ik haast vergeten, net als de stomende coverbands Mr Shark & The Silverfish (Joris Minten op trompet!) en Quazimodo. In datzelfde rijtje: Super Shake,  dat tot vandaag meedraait – check maar op de New Year’s Bang, oudejaarsnacht.

De laatste tussenstap, een blauwdruk van De Geest in zekere zin, was Brons, met onder meer de betreurde toetsenist Bart Theunissen en Jorg Geraerts, broer van mijn allereerste drummer (als het te ingewikkeld wordt: check het geweldige www.genkeration.be…). Brons was Nederlandstalig, ambitieus, maar alweer: net niet.

Enfin: De Geest waait dus waar hij wil, en vandaag valt alles uiteindelijk dan toch netjes in de plooi. De Vlaamse Ultratop is inmiddels vertrouwd terrein voor hun singles én voor hun titelloze debuutalbum. Airplay in de ether, al zweven ze nog wat tussen de zenders: niet alternatief genoeg voor Radio 1, te weinig commercieel voor de hippe kanalen. Maar dankzij koppig volhouden en enthousiast, pretentieloos zichzelf blijven, ziet en hoort Vlaanderen Geert en zijn band vandaag graag.

De Geest stelt vrijdag om 20 uur zijn album voor in onze Bib. Laat de vurige tongen maar neerdalen.

(jac)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.