Musicals

Broadway in New York en West End in Londen: waar denken we dan aan? Musicals natuurlijk, de discipline die theater, muziek en dans combineert.

De eerste musicals werden eind 19de eeuw in New York geproduceerd. Het kwam voort uit de vaudeville- en revuetraditie met dit verschil dat de musical een doorlopend verhaal vertelt. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw kwam Londen erbij als toonaangevende plaats voor het musicalgebeuren. Wereldwijd zijn de musicals “Les Misérables”, “Cats”, “The Phantom of the Opera”, “Mamma Mia” en “The Lion King” de best bezochte musicals. “Les Misérables” is ’s werelds langst lopende en werd door meer dan 70 miljoen mensen gezien in 42 verschillende landen.

In Vlaanderen liepen de voorbije jaren onder andere de succesmusicals “Mamma Mia”, “Beauty and the Beast”, “Kuifje: de zonnetempel”, ” Daens” en de musical over de eerste wereldoorlog “14-18”. De eerste musical die ik in Vlaanderen live zag was “The Sound of Music“, voor mij dé musical aller musicals. Met de wereldberoemde liederen van het duo Richard Rodgers en Oscar Hammerstein vertelt deze musical het waargebeurde verhaal van Maria Rainer, later Maria Von Trapp. Prachtig totaalgebeuren met in de hoofdrollen Peter Van de Velde en Deborah De Ridder.

Verder zag ik nog “Pippi Langkous” met Veerle Baetens, “Beauty and the Beast” en “Daens”, een toch wel indrukwekkende musical met onder andere Lucas Van den Eynde, Free Souffriau, Jelle Cleymans en Jo de Meyere. Stuk voor stuk prachtige voorstellingen. En wat mij in elke musical opvalt is het vernuftige decorgebruik en de prachtige kostuums. Vorige maand zag ik nog de musical “Meisjes van plezier”, een musical die zich afspeelt in de eerste wereldoorlog. Maarten Cox en Maria Plessers namen de hoofdrollen voor hun rekening, ondersteund door een cast van 55 amateurs. Maar het geheel was van zeer hoge kwaliteit.

Wat er allemaal bij komt kijken en hoe de voorbereidingen op zo’n grote musical lopen, zie je in volgend filmpje van de Rode Loper over de musical “Daens” die in 2008-2009 liep.

Deze week vrijdag, 27 oktober, hebben wij ons maandelijks “Bib your Friday”-moment. In de eerste editie van dit schooljaar treedt het musicalkoor van de academie Ga voor Kunst op. Je kunt hen live horen tussen 17u30 en 18u. En met de hits van de musicalfilm “La La Land” van vorig jaar nog in ons achterhoofd, kunnen wij ons er alleen maar op verheugen. Kom luisteren en laat u nog eens heerlijk onderdompelen in talloze musicalhits!

Inspiratie kan u ook halen uit volgende biblink.

(pr)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.