Close up : het orkest

Nu de hogescholen en de universiteiten terug begonnen zijn, nemen wij je óók graag mee op een educatieve wandeling, en wel doorheen ‘Het Orkest’. Er zijn verschillende soorten orkesten, variërend in bezetting en met elk hun specifieke klankkleur.

Het symfonieorkest is het orkest met de grootste verscheidenheid aan instrumenten. Het bevat zowel strijkers, hout- en koperblazers als slagwerk. Om dit orkest eens nader te bekijken is The Young person’s guide to the orchestra van Benjamin Britten een ideaal muziekstuk. Hierin stelt Britten de verschillende instrumenten  voor. Niet saai en belerend, maar in een boeiende compositie waarbij zowel de instrumentengroepen als de individuele instrumenten aan bod komen. Het is opgebouwd als een klassiek ‘thema met variaties’-werk waarbij het volledige orkest met het thema start en waar later de variaties gespeeld worden door de verschillende instrumenten. Het stuk eindigt in een grandioze finale waarbij de thema’s door elkaar verweven worden. Herken jij alle instrumenten?

Er bestaan ook orkesten waarbij de strijkers ontbreken. Dit zijn de orkesten uit de hafabra-familie (harmonie, fanfare en brassband). Deze orkesten dragen vaak nog onterecht de stempel van de bierdrinkende amateurmuzikanten. Maar tegenwoordig wordt er in de meeste verenigingen heel hard en ernstig gewerkt. Dit weet ik uit ondervinding want ook ik ga wekelijks naar de repetitie van de harmonie. Het 4-jaarlijkse Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade staat dan ook steeds op een zeer hoog niveau.

Een harmonieorkest bestaat uit houtblazers, koperblazers en slagwerk. De klarinetten nemen hier de functie van de violen over. Wist je trouwens dat de saxofoon en de dwarsfluit tot de houtblazers gerekend worden? De sax omwille van het feit dat het een rietblaasinstrument is en de dwarsfluit omdat het oorspronkelijk een houten instrument was. In de hedendaagse harmonies zien we ook soms een contrabas, cello of basgitaar aantreden.

De Koninklijke Harmonie Peer brengt hier de compositie Derivations van Marco Pütz. Het orkest wordt geleid door Kevin Houben, die trouwens ook les geeft aan de GA voor kunst, de academie van Genk, waar hij mensen opleidt tot orkestdirigent. Hij is tevens componist, trompettist en vroeger zelf muzikant bij deze harmonie.

Een fanfare bestaat uit koperblazers, saxofoons en slagwerk. De functie van de klarinetten wordt hier overgenomen door de bugels. Een brassband bestaat enkel uit koperblazers en slagwerk. In volgend fragment laat de Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Achel zich van zijn beste zijde horen onder leiding van Ivan Meylemans. Ze spelen het stuk Aura dat gecomponeerd werd door Wouter Lenaerts. Wouter is  pianist, dirigent, componist en afkomstig uit Peer. Hij is de broer van de bekende harpiste Anneleen, die werkzaam is als soliste en lid van de Wiener Philharmoniker.

Om u de klankkleur van de diverse orkesten eens goed te laten ervaren, geef ik u hier telkens hetzelfde fragment, maar in verschillende bezettingen gespeeld. Dan hoor je meteen de verschillen. Je hoort ‘Ardross Castle’ uit ‘Suite from Hymne of the Highlands’ van Philip Sparke, achtereenvolgens gespeeld door een harmonie, een fanfare en een brassband. Vergelijken maar! Welke klankkleur vind jij het mooiste?

In volgende biblink vind je boeken over het orkest en de verschillende muziekinstrumenten. CD’s met orkestwerken hebben we in overvloed, spring gewoon eens binnen.

(pr)

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.