Schoon folk

Iets ontdekken op youtube is – althans voor mij – nog steeds een halleluja moment. Muisklikken leiden me de heuvel op, een snel stromend riviertje over, doen me een scherpe bocht nemen om vervolgens via een smal kronkeling pad in een Dantesk woud te belanden. Ik klik drie stappen terug, zwenk naar links, buig onder een laaghangende tak en een weids, haast pastoraal landschap opent zich en daar vind ik meanderend tussen traditionals, covers en eigen composities de ranke schoonheid Olivia Chaney. Geboren in Florence, Italië, opgegroeid in Oxford, studerend aan de Royal Academy of Music in London, acterend in de Shakespeare’s Globe Theatre, componiste, instrumentalist en gezegend met een betoverend stemgeluid. Was ik 20 jaar jonger zou ik als een eigentijdse Romeo onder aan haar loft staan, als ze me negeerde zou ik lijden als de jonge Werther, eventjes toch want 2 klikken verder zit Tinder.

“The brookland road” is het eerste wat ik van haar hoorde. De tekst is van Rudyard Kipling, niet de ontwerper van boekentassen, maar dichter/schrijver van o.a Jungle Book. Onvermijdelijk zijn de reminiscenties aan John Schlesinger’s verfilming van Thomas Hardy’s boek “Far from the madding crowd”, met in de hoofdrollen Peter Finch, Alan Bates en Julie Christie die hier  “Bushes and briars” zingt.

De avond is nog jong en hier wil ik meer van horen. Ik diep uit de kelder een fles uit Montepulciano op, steek een half stokbroodje van gisteren in de oven en de koelkast baart bij het openen een driehoek provolone piccante. Via een wormgat in mijn geheugen moet ik heel even denken aan de Genkse band Du vin, du pain et du…. maar dit geheel terzijde.
Ik klik van een Frans kinderliedje naar een 17de eeuwse song van Purcell en misschien pleeg ik heiligschennis maar in onderstaand filmpje doet Miss Chaney me bij momenten denken aan Sandy Denny ten tijde van Fairport Convention op de onvolprezen CD “Liege & lief” (check zeker songs als “Tam Lin“, “Matty Groves“, ach beluister gewoon de full cd).

In april 2015 bracht Olivia Chaney eindelijk haar eerste full cd uit : “The longest river“.  A stunning début, timeless, major talent, the new heroine of folk music zijn woorden die steeds weer opduiken in de recensies. Overtuig jezelf.

Haar nieuwste project Offa Rex is een samenwerking met de band The Decemberists, de cd “The Queen of hearts” verscheen deze zomer.

Met een licht onvaste tred begeef ik me voldaan naar dromenland, ongetwijfeld in goed gezelschap en met de juiste soundtrack.

(as)

1 reactie

  1. Prachtig! Ik kende deze zangeres niet, ben er naar gaan luisteren op YouTube en vind haar echt heel goed. Bedankt voor deze fijne tip!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.