In memoriam : Maria Callas

Vandaag, 16 september, is het precies 40 jaar geleden dat Maria Callas overleed. Ze was zonder twijfel één van de beroemdste operazangeressen van de 20ste eeuw.

Ze werd op 2 december 1923 in Brooklyn geboren als Maria Anna Sofia Cecilia Kalogeropoulos. Haar achternaam werd op haar geboortecertificaat wijselijk ingekort tot Kalos, wat nog later uitmondde in ‘Callas’.

In haar jeugd keerde ze met haar moeder terug naar Athene waar zij haar zangopleiding kreeg. Ze werd getypeerd als een dramatische sopraan. Haar grote kracht lag dan ook in haar buitengewoon meeslepende en met volle overtuiging gebrachte rollen en haar buitengewone stemomvang. De combinatie van én een bijzonder goede toneelspeelster én een buitengewone operazangeres was haar sterkte. Daarbij was ze ook nog eens heel mooi om te zien.

Als 15-jarige studente maakte Callas haar operadebuut in Pietro Mascagnis opera ‘Cavalleria rusticana’. In de beginjaren werd ze vooral gevraagd voor rollen in opera’s van Giuseppe Verdi en Richard Wagner. In een periode van tien jaar bouwde la Callas wereldwijde roem op. Ze werd een echte diva.

In  januari 1949 leidde dirigent en Callas’ latere mentor Tullio Serafin in Venetië een serie voorstellingen van ‘Die Walküre’ met Callas als Brünnhilde. Tegelijkertijd had hij op korte termijn een invalster nodig voor voorstellingen van ‘I puritani’ van Vincenzo Bellini. Enigszins toevallig viel de keuze op Callas en haar vertolking werd een sensatie, niet in het minst door de combinatie van Bellini’s Elvira met Wagners Brünnhilde. In volgend fragment zie je Lord Harewood  in gesprek met Callas waarin ze het onder meer heeft over de belangrijke rol van Serafin in haar leven (Parijs, april 1968).

Haar officële debuut in de Scala van Milaan was op 7 december 1951 met ‘I vespri Siciliani’ van Verdi. Dit kan worden beschouwd als het begin van de periode van haar grote jaren, de jaren waarin ze onbetwist ’s werelds grootste operakunstenares was. Callas ontwikkelde zich in hoog tempo tot een belcanto specialiste, een zangstijl waarin de aandacht voor de klankkleur – de coloratuur – van de stem en het vibrato een bijzonder grote rol speelt.

Maria Callas schitterde vooral in de grote rollen van de negentiende-eeuwse Italiaanse opera’s zoals Norma, Violetta, Tosca, Gioconda en Turandot. Of ze nu coloratuursopraan of dramatische en lyrische sopraan moest zijn, het was voor haar allemaal geen probleem: ze was de perfecte allround sopraan. Later in haar carrière zong ze zelfs partijen voor mezzosopraan in de rollen van Carmen, Charlotte, Eboli en Dalila.

Rond 1960 kreeg Callas echter steeds grotere vocale problemen. Daarnaast leed ze ook heel erg onder de breuk met Aristoteles Onassis die haar verruilde voor de presidentsweduwe Jacqueline Kennedy. Steeds vaker trok ze zich terug in haar appartement in Parijs.

In 1969 vertolkte Callas op onnavolgbare wijze de hoofdrol in ‘Medea’, de film van Pier Paolo Pasolini, haar enige filmrol ooit. Begin jaren 70 gaf ze masterclasses aan de Juillard School of Music in New York en deed ze nog een wereldtournee met Giuseppe di Stefano, maar haar stem, intonatie en techniek waren niet meer altijd van het hoogste niveau. Het laatste concert van de tournee in Japan op 11 november 1974 was tevens haar laatste publieke optreden.

Maria Callas stierf aan een hartaanval op 16 september 1977. Haar as werd later, volgens haar eigen wens,  uitgestrooid voor het eiland Skorpios in de Ionische Zee. In het columbarium van de Parijse begraafplaats Père-Lachaise is een gedenkplaat voor haar aangebracht.

Ze heeft haar plek verdiend in de annalen van de opera en natuurlijk ook in onze collectie: de mooiste uitvoeringen van Maria Callas vind je in onze biblink.

(pr)

2 reacties

  1. Een mooie beknopte samenvatting van een onnavolgbare operavertolkster divaperiode de eenzaamheid niet meer aankon.Beklijvende luisterfragmenten !
    Roger Seynaeve

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.